
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
200 mililitrów
50 gramów
1 szczypta
1 łyżka
2 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
200 mililitrów
1 sztuka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew oraz ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Warzywa podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju, dodaj przyprawy (curry, ostrą paprykę, cynamon, goździki i kardamon). Całość smaż chwilę, po czym zalej 1,5 litrem wody. Zupę gotuj około 40 minut - do momentu, w którym warzywa zupełnie się rozgotują.

Krok 2
Po tym czasie dolej sok z pomarańczy i plastry cytryny. Dodaj również 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- warzywnego Knorr. Następnie zmiksuj zupę dokładnie na jednolitą masę.

Krok 3
Dopraw do smaku miodem, jeśli zachodzi taka potrzeba dopraw odrobiną soli.

Krok 4
Migdały podpiecz na patelni na złoty kolor. Zupę podawaj udekorowaną łyżką śmietany lub jogurtu, posypaną z wierzchu migdałami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z marchewki
Marchew zwykle pojawia się na stołach pod postacią surówki. Jest ważnym elementem włoszczyzny, dzięki której można stworzyć niezwykle aromatyczny wywar. A gdyby tym razem z tego kolorowego warzywa uczynić głównego bohatera posiłku? W to nam graj! Zupa krem z marchewki to oryginalny pomysł na rozgrzewające pierwsze danie obiadowe, którego barwa aż rozbudza kulinarną wyobraźnię. Jesteśmy przekonani, że jej smak cię zaskoczy. W kremie z marchwi wyczujesz aromat korzennych przypraw, a to dopiero początek smakowitych niespodzianek – koniecznie wypróbuj przepis na zupę krem z marchewki.
Dla kogo?
Miłośnicy niebanalnych rozwiązań w kuchni będą w siódmym niebie, przygotowując zupę krem z marchwi. Nieczęsto się zdarza, by przepis na zupę uwzględniał użycie kardamonu oraz goździków. Aromat kremowej zupy z marchewki wypełni całą kuchnię i jadalnię, zachęcając wszystkich domowników do pojawienia się przy stole. Intrygującymi akcentami w kremie marchewkowym są również sok pomarańczowy i odrobina miodu.
Na jaką okazję?
Wykańczając zupę krem w marchwi, nie zapomnij o dodatku migdałów. Będą bardzo atrakcyjnym ukoronowaniem całego dania, nadając mu szykowności. Potraktuj więc zupę z marchewki jako pomysł na wyszukaną przystawkę, kiedy chcesz zaimponować biesiadnikom. Dzięki użyciu korzennych przypraw krem z marchewki zamienia się w rozgrzewający specjał, idealny na jesienną słotę i zimowe mrozy.
Czy wiesz, że?
By właściwe uprażyć migdały do kremu z marchwi, wrzuć je na rozgrzaną, ale suchą patelnię. Często mieszaj i smaż je do momentu, aż zaczną uwalniać intensywny aromat i staną się zarumienione. Możesz zrobić to również w piekarniku nagrzanym do 175-180⁰C.
Dla urozmaicenia:
Smak zupy krem z marchwi można wzbogacić imbirem. Dla fanów łagodniejszych akcentów polecamy użycie w zupie kremie marchewkowym napoju kokosowego. Jeśli zastanawiasz się, jakie jeszcze warzywa tworzą z marchwią udaną kompozycję, wypróbuj czerwoną soczewicę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na krem z marchwi przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Zrezygnuj z mięsnego wywaru na rzecz warzywnego bulionu.