Zupa krem z marchewki – przepis: najprostsza | Przepisy.pl pixel

Zupa krem z marchewki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

86

heart
2075 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1682 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2438 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

50 gramów

1 szczypta

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

200 mililitrów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew oraz ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Warzywa podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju, dodaj przyprawy (curry, ostrą paprykę, cynamon, goździki i kardamon). Całość smaż chwilę, po czym zalej 1,5 litrem wody. Zupę gotuj około 40 minut - do momentu, w którym warzywa zupełnie się rozgotują.

Zupa krem z marchewki - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie dolej sok z pomarańczy i plastry cytryny. Dodaj również 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- warzywnego Knorr. Następnie zmiksuj zupę dokładnie na jednolitą masę.

Zupa krem z marchewki - Krok 2

Krok 3

Dopraw do smaku miodem, jeśli zachodzi taka potrzeba dopraw odrobiną soli.

Zupa krem z marchewki - Krok 3

Krok 4

Migdały podpiecz na patelni na złoty kolor. Zupę podawaj udekorowaną łyżką śmietany lub jogurtu, posypaną z wierzchu migdałami.

Zupa krem z marchewki - Krok 4
55

Opinie o przepisie

  • Mateusz

    Mateusz , 23.08.2022

    BardZo dobra. Ja osobiście użyłem około 10-12 marchewek , 3 dużych ziemniaków , 3 cebuli, 4 ziren kardamonu, zamiast ostrej papryki wrzucam 2 male piekielnie ostre bird eye chilli, trochę więcej przypraw - oczywiście odrobine więcej niż w przepisie i zalewam około 1,8 l wody. Dla takich ilości składników cała cytryna(bez obu żółtych końcówek ) i 2 łyżki miodu jest idealne . Wydaje mi się ze w opisie jest za mało warzyw jak na zupę KREM. Ja od pierwszego razu dałem więcej warzyw wiec trochę pokręciłem. Polecam przepis, robię te zupę co tydzień

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Mazur

    Ewa Mazur , 30.12.2021

    TAK. Do składników dodaję odrobinę kurkumy, która podkręca smak i kolor a w trakcie gotowania gdy zupa jest za gęsta podlewam ją mleczkiem kokosowym. Całość finalnie ma bardzo orientalny i intrygujący smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 28.12.2021

    TAK, pyszna i zdrowa zupa. Ja zamiast ziemniaków dodaję bataty i rezygnuję z miodu, bataty dodają wystarczająco słodkości i podkręcają smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Ziora

    Barbara Ziora , 26.12.2021

    TAK* Sekretem pysznych, kremowych zup jest dodawanie zamiast zwykłej wody, wody sodowej lub lekko gazowanej. Dzięki temu danie jest delikatniejsze, zupa leciutka jak obłoczek, lekkostrawna i pyszna. A w połączeniu z chilli ma specyficzny smak, który jeszcze bardziej oddziałuje na kubki smakowe. Podniebienie oszaleje ze szczęścia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Milka

    Kamila Milka , 21.01.2021

    wyglada pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuza Ściga

    Zuza Ściga , 02.01.2021

    pyszna i słodziutka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sofia_w9

    sofia_w9 , 09.06.2020

    jeśli chcecie żeby było gęstsze to polecam dodać więcej ziemniaków. PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bartosińska

    Anna Bartosińska , 04.11.2018

    Za waszą namową dałam tylko 3 plastry cytryny i jest pycha. Słodka marchewka z nutą cytryny. Polecam przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • DOROTA GUMIŃSKA

    DOROTA GUMIŃSKA , 27.04.2018

    Rewelacja... nie dodałam cytryny i wyszła super, pikantna i jakże rozgrzewająca. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • KalkulatorKalorii.net

    KalkulatorKalorii.net , 16.08.2016

    Bardzo ciekawy zestaw przypraw - miód, goździki, kardamon, cynamon. Zupa na pewno będzie przyjemnie rozgrzewać :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Dul

    Małgorzata Dul , 04.08.2016

    Kremik z dyni ulubiony, mmm...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eliza Dang

    Eliza Dang , 28.04.2016

    Za kwaśna. Krem z cytrynowy a nie marchewkowy. Nie polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ya Aa

    Ya Aa , 09.12.2015

    za duzo cytryny! cytryna zepsula smak :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jasińska

    Monika Jasińska , 16.11.2015

    Zupa ok , tylko za duzo cytryn, dodałam miodu i śmietanki słodkiej co złagodziło smak , bardzo ciekawy słodko kwaśny aromat :) , ja polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dominika nowak

    dominika nowak , 15.11.2015

    Zdecydowanie mniej cytryny!! Wiecej marchewki . MNIE nie smakowala za duzo przypraw .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Plata

    Kamil Plata , 12.11.2015

    zupa bardzo fajna. trochę za kwaśna. następnym razem dodam pół cytryny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Nowak

    Beata Nowak , 15.09.2015

    Zupa krem z dyni mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Chmielewska

    Anna Chmielewska , 12.09.2015

    Mniam, uwielbiam zupy-kremy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kuba Morgan

    Kuba Morgan , 11.09.2015

    baa...z byle czego byle kremowa...i byle nie na słodko...!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Piotrowski

    Robert Piotrowski , 11.09.2015

    Proszę bardzo. Składniki:dynia Hokkaido, marchew, pietruszka, seler,listek laurowy,ziele angielskie 3 ziarenka,sól pieprz mielony,pestki słonecznika oraz dyni,grzanki z chleba pszennego lub weka (bułka paryska) I robimy, gotujemy warzywa w około 2l wody do miękkości dodajemy listek laurowy ziele ang sól -według smaku. gdy warzywa będą prawie miękkie dodajemy pokrojoną dynię Hokkaido (około 1,5kg-2,kg dynia) gdy zmieknie miksujemy na gładko,doprawiamy do smaku pieprzem grubomielonym. Prażymy pestki ,robimy grzanki na oliwie z oliwek i podajemy.(można też dla efektu gładkości przetrzeć całość przez metalowe sitko - cedzak. smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Piotrowski

    Robert Piotrowski , 11.09.2015

    przepisy.pl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 11.09.2015

    Robert, wygląda pięknie! Może podzielisz się z nami przepisem? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kubala

    Monika Kubala , 11.09.2015

    Nie przepadam za zupami. Wyjątkiem są ZUPY KREMY <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Pietrek

    Ewa Pietrek , 10.09.2015

    wole pomidorowa ..sory ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Winiarska

    Ewa Winiarska , 10.09.2015

    Bardzo lubie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Księżak

    Halina Księżak , 10.09.2015

    zupa pycha ,ale bez knora i tym podobnych wynalazków!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Czajka

    Roman Czajka , 10.09.2015

    Zupy sa zawsze moim ulubionym przysmakiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Andrzej Wesołowski

    Janusz Andrzej Wesołowski , 10.09.2015

    Ja za bardzo :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Jarnuszkiewicz

    Marcin Jarnuszkiewicz , 10.09.2015

    Tak. Robię od jesieni do wiosny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Szerencel

    Elżbieta Szerencel , 10.09.2015

    kocham wszystkie zupy krem:0

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z marchewkiZupa krem z marchewki

Marchew zwykle pojawia się na stołach pod postacią surówki. Jest ważnym elementem włoszczyzny, dzięki której można stworzyć niezwykle aromatyczny wywar. A gdyby tym razem z tego kolorowego warzywa uczynić głównego bohatera posiłku? W to nam graj! Zupa krem z marchewki to oryginalny pomysł na rozgrzewające pierwsze danie obiadowe, którego barwa aż rozbudza kulinarną wyobraźnię. Jesteśmy przekonani, że jej smak cię zaskoczy. W kremie z marchwi wyczujesz aromat korzennych przypraw, a to dopiero początek smakowitych niespodzianek – koniecznie wypróbuj przepis na zupę krem z marchewki.

Dla kogo?

Miłośnicy niebanalnych rozwiązań w kuchni będą w siódmym niebie, przygotowując zupę krem z marchwi. Nieczęsto się zdarza, by przepis na zupę uwzględniał użycie kardamonu oraz goździków. Aromat kremowej zupy z marchewki wypełni całą kuchnię i jadalnię, zachęcając wszystkich domowników do pojawienia się przy stole. Intrygującymi akcentami w kremie marchewkowym są również sok pomarańczowy i odrobina miodu.

Na jaką okazję?

Wykańczając zupę krem w marchwi, nie zapomnij o dodatku migdałów. Będą bardzo atrakcyjnym ukoronowaniem całego dania, nadając mu szykowności. Potraktuj więc zupę z marchewki jako pomysł na wyszukaną przystawkę, kiedy chcesz zaimponować biesiadnikom. Dzięki użyciu korzennych przypraw krem z marchewki zamienia się w rozgrzewający specjał, idealny na jesienną słotę i zimowe mrozy.

Czy wiesz, że?

By właściwe uprażyć migdały do kremu z marchwi, wrzuć je na rozgrzaną, ale suchą patelnię. Często mieszaj i smaż je do momentu, aż zaczną uwalniać intensywny aromat i staną się zarumienione. Możesz zrobić to również w piekarniku nagrzanym do 175-180⁰C.

Dla urozmaicenia:

Smak zupy krem z marchwi można wzbogacić imbirem. Dla fanów łagodniejszych akcentów polecamy użycie w zupie kremie marchewkowym napoju kokosowego. Jeśli zastanawiasz się, jakie jeszcze warzywa tworzą z marchwią udaną kompozycję, wypróbuj czerwoną soczewicę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na krem z marchwi przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Zrezygnuj z mięsnego wywaru na rzecz warzywnego bulionu.