
Składniki
2 szklanki
1 szklanka
1.5 łyżeczki
0.5 szklanki
150 gramów
3 sztuki
3 łyżki
1 puszka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać masło i całość posiekać nożem, rozetrzeć w palcach lub wymiksować w malakserze. Dodać jajka i śmietanę, po czym zagnieść gładkie ciasto.
Krok 2
Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą z nich rozłożyć na dnie foremki 20x35cm (wyłożonej papierem do pieczenia).
Krok 3
Na cieście rozłożyć mus z jabłek (słoik ok 600-800g). Można do niego dodać korzennych przypraw, np. cynamonu, kardamonu.
Krok 4
Drugą połowę ciasta rozwałkować i położyć na musie jabłkowym. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok 30-40min w 180 stopniach. Ciasto po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej