Roladka serowa z figami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladka serowa z figami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 plastry

120 gramów

8 gramów

4 sztuki

50 gramów

120 gramów

50 gramów

20 gramów

20 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 185 stopni. Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem.

Krok 2

Na pergaminie ułóż warstwy ciasta filo i każdą skrop masłem.

Krok 3

Ser kozi porwij na mniejsze kawałki, a figi przekrój na ćwiartki.

Krok 4

Na cieście ułóż ser kozi, figi, listki szpinaku, orzechy włoskie i zwiń całość w ciasną roladkę.

Krok 5

Ułóż na środku pergaminu. Piecz przez ok 15-20 minut.

Krok 6

W miseczce wymieszaj ser ricotta z przyprawą Knorr. Upieczoną roladkę podawaj z serkiem ricotta na wierzchu, posypaną orzechami i skropioną miodem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Rukolę możesz zastąpić rukwią wodną.

1

Opinie o przepisie

  • a1anna

    a1anna , 18.03.2020

    Można dodać do roladki owoce np. suszone morele i śliwki lub/i warzywa: paprykę, suszone pomidory.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladka serowa z figamiRoladka serowa z figami

Przepis na roladkę serową z figami pomoże rozwinąć kulinarne umiejętności i zabłysnąć jako gospodarz imprezy. Połączenie wytrawnych składników – sera koziego, młodego szpinaku, rukoli – z figami, orzechami włoskimi, miodem i ricottą to prosty sposób na eleganckie danie i przekąskę. Aż będziecie mieli ochotę wskoczyć w stroje wieczorowe!

Dla kogo?

Dla poszukiwaczy niebanalnych kompozycji smakowych. Warzywa i wytrawne sery zestawione ze słodkimi owocami w pełni Was usatysfakcjonują.

Na jaką okazję?

Tym razem możecie zaszaleć! Planujecie uroczystą kolację urodzinową, romantyczną randkę albo świętowanie awansu w pracy? Rolada serowa z figami idealnie podkreśli odświętny charakter posiłku.

Czy wiesz, że?

Orzechy włoskie na dużą skalę uprawiane są w Chinach, Iranie, Turcji, Stanach Zjednoczonych i Meksyku. Zbierać można nawet bardzo młode, niedojrzałe okazy. Mimo to najlepiej smakują po wysuszeniu.

Dla urozmaicenia:

Macie ochotę na kolejne słodkie dodatki do roladek? Możecie dorzucić do nich rodzynki lub suszone daktyle.