Zapiekanka po włosku w kalarepie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka po włosku w kalarepie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

40 mililitrów

80 gramów

100 mililitrów

5 sztuk

100 gramów

70 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 sztuka

100 gramów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnku dodaj oliwę i cebulę i przesmaż. Następnie dodaj saszetkę Zapiekankę po włosku i zalej ok. 250 ml wody, 100 ml śmietany i gotuj ok. 15 minut.

Zapiekanka po włosku w kalarepie - Krok 1

Krok 2

Na koniec dodaj pokrojone pomidory, szpinak oraz jajo i dobrze wymieszaj. Przypraw Przyprawą Włoską z suszonymi pomidorami Knorr i pieprzem. Na sam koniec dodaj pokruszony ser kozi i wymieszaj.

Zapiekanka po włosku w kalarepie - Krok 2

Krok 3

Kalarepę obierz i gotuj około 20-25 minut w wodzie z solą i cukrem. Po wyjęciu wystudź, zetnij czapeczkę i wydrąż delikatnie łyżką.

Zapiekanka po włosku w kalarepie - Krok 3

Krok 4

Kalarepy wypełnij farszem i zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Zapiekanka po włosku w kalarepie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj polane kwaśną śmietaną i posypane świeżymi ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka po włosku w kalarepie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka po włosku w kalarepie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka po włosku w kalarepie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka po włosku w kalarepie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka po włosku w kalarepie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka po włosku w kalarepie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka po włosku w kalarepie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka po włosku w kalarepie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka po włosku w kalarepieZapiekanka po włosku w kalarepie

Kalarepa bywa często porównywana do kapusty – głównie ze względu na ich pokrewieństwo. Okrągła, słodka, chrupiąca. Jej walorów jest jeszcze więcej, jednak wydawać by się mogło, że nieco o niej zapomniano. Stwórz więc z jej udziałem pyszne i efektowne danie – oto niezastąpiony przepis na zapiekankę po włosku w kalarepie.

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów zapiekanek. W takim wydaniu pewnie jeszcze jej nie próbowałeś, prawda?

Na jaką okazję?

Na obiad lub kolację. Zawsze jest dobra pora, aby spróbować zapiekankę po włosku w kalarepie.

Czy wiesz, że?

Kalarepa sama w sobie stanowi pyszną przekąskę. Pokrojona w paski i maczana w ulubionym sosie może zastąpić kaloryczne chipsy czy inne słone przekąski.

Dla urozmaicenia:

Zapiekankę po włosku podawaj polaną kwaśną śmietaną i posypaną świeżymi ziołami.