Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
160 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

300 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

1 sztuka

150 mililitrów

3 sztuki

3 sztuki

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule, czosnek i chili drobno posiekaj. Zetnij wierzchnią warstwę pomidorów, wydrąż je zachowując zarówno miąższ jak i sam odcięty „kapelusz”. Białe szparagi obierz ze skóry i pokrój w na 3 cm kawałki.

Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, czosnek i chili, gdy się zeszklą, dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku do zapiekanki po włosku. Całość zalej 100 ml wody, dodaj wydrążone środki pomidorów i śmietanę.

Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem gotuj około 10 minut po czym dodaj szparagi, gotuj jeszcze 5 minut, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie wodę.

Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Do gorącej kaszy dodaj szpinak, jajko i pokruszoną fetę. Całość wymieszaj.

Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowanym farszem nadziej pomidory, włóż je do żaroodpornego naczynia, przykryj odkrojonymi kapeluszami. Całość wstaw na 10 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika.

Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać orzeszki piniowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiemZapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem

Włoskie akcenty w kuchni to coś, co lubimy najbardziej! Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że tamtejsza kuchnia podbiła serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Jeszcze lepiej, kiedy smaki Włoch możemy przenieść do swojej kuchni, serwując posiłki inspirowane słoneczną Italią. Dziś przygotuj zapiekankę po włosku w pomidorach ze szpinakiem. Będzie pysznie!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów kuchni włoskiej! Ten fanclub wciąż się poszerza. Należysz do tego grona?

Na jaką okazję?

Bez okazji! Włącz lasciatemi Cantare i we włoskich rytmach przygotuj swoją ulubioną zapiekankę po włosku w pomidorach.

Czy wiesz, że?

Kuchnia włoska to najsłynniejsza kuchnia świata i obok francuskiej jest jedną z dwóch najpopularniejszych kuchni europejskich.

Dla urozmaicenia:

Do farszu możesz dodać orzeszki piniowe.