Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem
łatwe
79 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
300 gramów
1 opakowanie
6 sztuk
1 sztuka
150 mililitrów
3 sztuki
3 sztuki
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule, czosnek i chili drobno posiekaj. Zetnij wierzchnią warstwę pomidorów, wydrąż je zachowując zarówno miąższ jak i sam odcięty „kapelusz”. Białe szparagi obierz ze skóry i pokrój w na 3 cm kawałki.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, czosnek i chili, gdy się zeszklą, dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku do zapiekanki po włosku. Całość zalej 100 ml wody, dodaj wydrążone środki pomidorów i śmietanę.

Krok 3
Wszystko razem gotuj około 10 minut po czym dodaj szparagi, gotuj jeszcze 5 minut, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie wodę.

Krok 4
Do gorącej kaszy dodaj szpinak, jajko i pokruszoną fetę. Całość wymieszaj.

Krok 5
Tak przygotowanym farszem nadziej pomidory, włóż je do żaroodpornego naczynia, przykryj odkrojonymi kapeluszami. Całość wstaw na 10 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika.


Dobra rada:
Do farszu możesz dodać orzeszki piniowe.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem
Włoskie akcenty w kuchni to coś, co lubimy najbardziej! Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że tamtejsza kuchnia podbiła serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Jeszcze lepiej, kiedy smaki Włoch możemy przenieść do swojej kuchni, serwując posiłki inspirowane słoneczną Italią. Dziś przygotuj zapiekankę po włosku w pomidorach ze szpinakiem. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów kuchni włoskiej! Ten fanclub wciąż się poszerza. Należysz do tego grona?
Na jaką okazję?
Bez okazji! Włącz lasciatemi Cantare i we włoskich rytmach przygotuj swoją ulubioną zapiekankę po włosku w pomidorach.
Czy wiesz, że?
Kuchnia włoska to najsłynniejsza kuchnia świata i obok francuskiej jest jedną z dwóch najpopularniejszych kuchni europejskich.
Dla urozmaicenia:
Do farszu możesz dodać orzeszki piniowe.