
Składniki
2 sztuki
1 łyżeczka
2 łyżki
400 gramów
400 gramów
300 gramów
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj warzywa. Buraki, ziemniaki oraz korzeń pietruszki obierz, umyj i pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki, przypominające kształtem grubsze frytki. Wszystkie rozłóż na blaszce do pieczenia. Skrop warzywa oliwą, 4 łyżkami wody i posyp przyprawą do warzyw z grilla Knorr. Ustaw piekarnik na 200°C. Wszystkie warzywa lekko wymieszaj tak, by dokładnie je otoczyć tłuszczem z przyprawami.
Krok 2
Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut, dopóki nie staną się rumiane. W międzyczasie postaraj się je delikatnie przemieszać, dzięki czemu nie przykleją się do dna blaszki. Upieczone warzywa odstaw do ostygnięcia. Gdy warzywa będą znajdować się w piekarniku, przygotuj guacamole.
Krok 3
Do miseczki wyciśnij cytrynę. Awokado umyj, przekrój na pół, pozbądź się pestki i wydrąż za pomocą łyżki. Miąższ dokładnie rozgnieć, a na koniec dopraw przyprawą grubo mieloną Knorr oraz sokiem z cytryny. Gotowe guacamole przełóż do miseczki, ustaw na środku dużego, płaskiego talerza i otocz świeżo upieczonymi frytkami z buraka, słodkich ziemniaczków oraz pietruszki. Grillowane warzywa podawaj, póki są gorące. Gotowe danie możesz dodatkowo udekorować prażonymi ziarnami sezamu.

Dobra rada:
Zamiast korzenia pietruszki do przygotowania kolorowych frytek możesz również użyć innych warzyw korzeniowych jak np. selera, marchwi czy kalarepy. Świetnie się sprawdzają również panierowane w bułce tartej frytki z cukinii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Guacamole z grillowanymi warzywami
Guacamole to jedna z wizytówek kuchni meksykańskiej. Apetyczna pasta zdążyła już zrobić furorę na niejednym przyjęciu. Jej przyrządzenie nie należy do trudnych wyzwań kulinarnych. Z czym podawać ten specjał? Tym razem proponujemy guacamole z grillowanymi lub pieczonymi warzywami. Im więcej znajdzie się ich na talerzach, tym lepiej. Niezapomniane wrażenia gwarantowane.
Dla kogo?
Szefowie kuchni, którym zależy na smacznych i zarazem apetycznych przekąskach, dobrze zaznajomieni z przepisem na guacamole z grillowanymi warzywami. Potrawa okaże się udanym wstępem do bardziej wnikliwego odkrywania kuchni meksykańskiej.
Na jaką okazję?
Skoro mowa o Meksyku, czas na fiestę! Guacamole z grillowanymi warzywami to świetny sposób na urozmaicenie imprezowego menu. Sałatka w zupełnie nowym stylu, po którą na pewno sięgną zarówno dorośli jak i młodsi uczestnicy zabawy.
Czy wiesz, że?
Ważny element przepisu stanowią bataty – słodkie ziemniaki. W kuchniach są stosunkowo nowym produktem. Pierwsze wzmianki na ich temat pochodzą z 1914 roku, lecz dopiero na początku XXI wieku poznano szerzej ich smakowite walory.
Dla urozmaicenia:
Miłośnicy pikantnych przekąsek powinni do guacamole dodać drobno pokrojoną papryczkę chili. Z kolei sok z cytryny z powodzeniem można zamienić na limonkowy. Smacznego!