
Składniki
4 łyżki
1 szczypta
1 kilogram
1 litr
600 gramów
200 gramów
null
1 łyżka
200 gramów
2 sztuki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej na stolnicy, a następnie dodaj cukier puder, żółtka, sól, śmietanę i posiekane nożem masło. Ciasto wyrób rękami i włóż do lodówki na godzinę.
Krok 2
Rozwałkuj ciasto i przenieś je na blachę.
Krok 3
Piecz około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 4
Ugotuj cukier i cukier waniliowy z mlekiem na wolnym ogniu. Gdy masą zgęstnieje odstaw ją do przestudzenia.
Krok 5
Dodaj masło. Mieszaj masę, aż dwukrotnie zwiększy swą objętość.
Krok 6
Przestudzoną masę kajmakową nakładaj na ostudzone ciasto, wyrównaj plastikową łopatką maczaną w ciepłej wodzie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej