Ciasteczka marcepanowe dinozaury przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasteczka marcepanowe dinozaury

Autor: Agnieszka Stępińska

ratingratingratingratingrating

2

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 gramów

150 gramów

50 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na gładkie ciasto.

Krok 2

Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. (Ciasto można również pozostawić w lodówce do 3 dni.)

Krok 3

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując lekko mąką.

Krok 4

Foremką lub nożem wycinać dowolne kształty ciasteczek. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (nie rosną).

Krok 5

Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Gotowe ciasteczka powinny zarumienić się po brzegach. Wystudzić na kratce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka marcepanowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka marcepanowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka marcepanowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka marcepanowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka marcepanowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka marcepanowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka marcepanowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka marcepanowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej