Ryż z fasolką szparagową - gotowany: przepis | Przepisy.pl pixel

Fasolka szparagowa z ryżem

w orientalnym stylu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
366 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

382 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

500 gramów

1 puszka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj ryż, chwilę smaż, aż zrobi się szklisty, wlej wodę na 2-3 cm nad powierzchnię ryżu. Wodę zagotuj, dodaj bulion na włoszczyźnie. Całość dokładnie pomieszaj, aby kostka się rozpuściła. Ryż gotuj pod przykryciem w kąpieli wodnej, aż zrobi się zupełnie miękki.

Krok 2

Fasolkę oczyść, przekrój na pół, zalej mlekiem kokosowym, dodaj czerwonego curry. Całość gotuj około 15-20 minut, aż fasolka zrobi się miękka.

Krok 3

Fasolkę podawaj z ryżem, oprószoną kawałkami świeżego kokosa.

przepisy.pl

Dobra rada:

Idealnym dodatkiem do fasolki będzie kawałek limonki i garść świeżo posiekanej natki kolendry.

1

Opinie o przepisie

  • Kubix YT

    Kubix YT , 23.07.2019

    Ja nigdy nie jadłem pałeczkami, ale próbowałem dwoma widelcami xD.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka szparagowa z ryżemFasolka szparagowa z ryżem

Jeśli masz ochotę na egzotyczne bezmięsne danie, spróbuj zielonej fasolki szparagowej w orientalnym stylu. Do przygotowania tej słodko-kwaśnej potrawy, oprócz jej bazowego warzywa, czyli zielonej fasolki, potrzebujesz ryżu basmati lub jaśminowego, cebuli, mleka kokosowego, świeżego kokosa lub wiórków kokosowych, czerwonego curry oraz oliwy. Fasolka, dzięki dodatkowi wyrazistych przypraw oraz mleka kokosowego, jest słodkawa i pikantna zarazem. Smakuje doskonale. W takiej formie możesz ją śmiało podać jako wegetariański obiad albo zapakować jako lunch do pracy. Będzie świetnie smakowała również jako ciepła kolacja. Podaj ją wtedy z limonką, która nada całości wyjątkowego aromatu. Do tak przyrządzonej fasolki dobrze pasuje także posiekana kolendra. Proponowaną w przepisie fasolkę możesz przyrządzać zarówno latem, jak i zimą! Wypróbuj koniecznie nasz przepis przy najbliższej okazji, np. podczas przyjęcia w gronie przyjaciół! Aby zachować orientalny charakter dania, jedz je pałeczkami. Życzymy smacznego.