
Składniki
1 kilogram
5 łyżek
100 mililitrów
8 listki
7 ziaren
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
500 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj kurki 15 minut we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu odcedź.

Krok 2
Dodaj do garnka wodę, ocet, białe wino, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, gałkę muszkatołową, pokrojony w plasterki czosnek i imbir, cukier, sól. Gotuj wszystko 15 minut.

Krok 3
Dodaj kurki.

Krok 4
Całość wystudź i przelej do słoików. Odstaw na godzinę do lodówki.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurki marynowane
Chyba nikomu nie trzeba przypominać, że jesień to czas grzybobrania. Spacer po lesie z wiklinowym koszykiem w towarzystwie śpiewu ptaków i porannej rosy stanowi znakomite spotkanie z naturą. Podążając leśnymi ścieżkami, warto zwracać uwagę na sprawdzone gatunki grzybów. O Twoje zainteresowanie z pewnością będą zabiegać żółciutkie kurki! Niesamowicie aromatyczne i proste w przygotowaniu. Skusisz się? Co powiesz na przepis na kurki marynowane? To obowiązkowa pozycja kulinarna na nadchodzącą zimę!
Dla kogo?
Dla zapalonych grzybiarzy i nie tylko! Jeśli jesteś wielbicielem smaku tych aromatycznych kapeluszy, to przepis na marynowane kurki jest właśnie dla Ciebie!
Na jaką okazję?
Na co dzień i od święta! Kurki marynowane są świetnym dodatkiem do dań, a także sprawdzą się idealnie w formie przystawki.
Dla urozmaicenia:
Do marynaty możesz dołożyć również trochę gałki muszkatołowej, która nada jej wyrazistości i nieco koloru.