
Składniki
4 sztuki
4 łyżeczki
6 łyżeczek
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj zalewę – wymieszaj oliwę, pieprz, ocet, pokrojoną w plastry cebulę, pietruszkę.
Krok 2
Ugotuj wodę z wyciśniętym sokiem z cytryny.
Krok 3
Usuń z karczochów twarde listki. Dodaj umyte karczochy do gotującej się wody. Gotuj 30 minut.
Krok 4
Po ugotowaniu i ostygnięciu pokrój karczochy na pół i oczyść środek.
Krok 5
Przełóż karczochy do naczynia i zalej przygotowana zalewą.
Krok 6
Odstaw na 30 minut do lodówki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karczochy marynowane do słoika
Z wyglądu przypominają zielono-fioletowy bukiet kwiatów. Zachwycają kształtem i kolorem. Znane nie tylko ze względu na swoje walory estetyczne, ale także smakowe! Wykorzystywane w celach kulinarnych już od czasów starożytnych. Jedyne i niepowtarzalne… O kim mowa? Przed Państwem karczochy marynowane! Pora przyjrzeć się im z bliska! Na początek przepis na karczochy marynowane do słoika. Czas start!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób szukających nowych pomysłów na przetwory! Przepis na karczochy marynowane urozmaici Twoje dotychczasowe wyroby!
Na jaką okazję?
Na zimę! Czas skompletować zapasy w spiżarni na nadchodzące mroźne dni.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania zalewy możesz użyć także innych wybranych przez siebie przypraw. Wszystko według upodobania!