Dżem z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dżem z dyni

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słoiki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut aby były idealnie czyste.

Dżem z dyni  - Krok 1

Krok 2

Dynie obierz ze skóry pokrój w kostkę , imbir zetrzyj na tarce pomarańcze i cytrynę zalej wrzątkiem wyszoruj, przekrój na cztery części, a następnie pokrój w plasterki.

Dżem z dyni  - Krok 2

Krok 3

Rozpuść cukier na dnie garnka gdy zacznie się karmelizować dodaj pomarańcz , cytrynę imbir, goździki oraz cynamon. Owoce smaż w cukrze przez dłuższą chwilę dodaj dynię, całość zalej szklankę wody i pektynę. Wszystko razem duś około 20 – 30 minut tak, aby dynia zmiękła. Na tym etapie możesz ja rozdrobnić w mikserze – ale nie jest to konieczne.

Dżem z dyni  - Krok 3

Krok 4

Gorącym jeszcze dżemem napełnij słoiczki pozostawiając tylko około 1cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika. Słoiki mocno zakręć, ustaw do góry dnem pozostaw do wystygnięcia.

Dżem z dyni  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do dżemów możesz tez dodać dwa trzy obrane jabłka idealnie wkomponują się w smak.

3

Opinie o przepisie

  • Urszula  Bogobowicz

    Urszula Bogobowicz , 30.11.2020

    palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Olszewska

    Dominika Olszewska , 24.11.2020

    czy w przepisie nie ma błędu na pewno chodzi o pieprz. później w opisie kroków mowa jestem cynamonie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dżem z dyni Dżem z dyni

Symbol Halloween, a także nieodłączny element jesieni. Zachwyca intensywnym kolorem, kształtem i smakiem. Dynia, bo właśnie o niej mowa, wpisuje się w jesienny krajobraz, a także zdobi pobliskie stragany i targi. Wraz z rozpoczęciem jesieni zaczyna się sezon na dynię i dania z jej wykorzystaniem. Szukasz inspiracji? Jednym z jej zastosowań jest dżem z dyni – spróbuj, a nie pożałujesz!

Dla kogo?

Dla wegetarian i wegan oraz dla wszystkich osób, które szukają pomysłu na bezmięsne przekąski.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Dżem z dyni świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa – zarówno na śniadanie, jak i kolację.

Czy wiesz, że?

Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną, nieznaną nikomu roślinę. Dopiero z czasem odkryto jej zalety i rozpoczęto jej uprawę na większą skalę.

Dla urozmaicenia:

Do dżemu z dyni możesz dodać także 2–3 obrane jabłka, które idealnie wkomponują się w smak.