Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych
łatwe
78 osób zapisało

Składniki
150 gramów
150 gramów
50 gramów
2.75 szklanki
100 gramów
150 gramów
150 gramów
100 gramów
100 gramów
1 szklanka
0.5 łyżeczki
150 gramów
100 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj kasze jaglana według zaleceń producenta.

Krok 2
W rondelku połącz syrop z agawy z masłem orzechowym i olejem, delikatnie podgrzewając wymieszaj ze sobą składniki.

Krok 3
Wszystkie suche składniki umieść w misce, dodaj kaszę, ciepły syrop z masłem orzechowym, całość dokładnie wymieszaj ze sobą.

Krok 4
Masę wyłóż na blaszkę do pieczenia wyścieloną pergaminem i dokładnie przyciśnij aby składniki się dobrze połączyły. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut – do momentu aż składniki się zarumienią.

Krok 5
Jeszcze gorące ”ciasto” przełóż na deskę, pokrój ostrym nożem w 3-4 cm płaty, a następnie w odpowiedniej wielkości batony około 1,5 cm. Batony odstaw do zupełnego wystygnięcia.


Dobra rada:
Do batonów możesz użyć też płatków jaglanych.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych
Niech nikogo nie zwiedzie nazwa! Tych owsianych batonów z ziarnami i płatkami wcale nie trzeba szukać na sklepowych półkach ze słodyczami. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest ich samodzielne przygotowanie w zaciszu własnej kuchni. Z łatwością podzielicie je na porcje i zjecie, gdziekolwiek dopadnie Was głód lub ochota na słodką przekąskę.
Dla kogo?
Dla osób, które lubią gotować i jeść po swojemu. Warto czerpać inspiracje z produktów dostępnych w sklepach i specjałów z restauracji, ale głównie po to, by przerobić je wedle własnych upodobań. Batoniki z ziaren i płatków owsianych będziecie serwować z dumą.
Na jaką okazję?
Zapakujcie je do pudełek śniadaniowych – staną się przyjemnym uzupełnieniem kanapek, które zazwyczaj w nich lądują. Do szkoły, do pracy… Domowe batony owsiane pasują wszędzie! Mogą pełnić funkcję drugiego śniadania lub słodkiej przekąski podczas pikników, pieszych wycieczek i wypadów rowerowych.
Czy wiesz, że?
O słodkim smaku batonów owsianych decyduje syrop z agawy. Ten roślinny środek słodzący produkowany jest przede wszystkim na terenach Meksyku.
Dla urozmaicenia:
Za każdym razem możecie dodawać do domowych batoników nowe składniki. Spróbujcie koniecznie płatków migdałowych, sezamu albo amarantusa.