Domowy baton przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowy baton

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
82 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

175 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ustaw piekarnik na pieczenie w temperaturze 160 stopni. Wsyp wszystkie orzechy, suszone owoce, przyprawy Knorr i pestki do naczynia miksującego, następnie lekko zmiel aby były grube kawałki 4s/obr. 6. Przełóż do innej miski.

Krok 2

Zetnij zesty z pomarańczy. Zesty dodaj do orzechów. Pomarańcz oraz banana obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Umieść owoce w naczyniu miksującym ważąc składniki. Zapamiętaj wartość. Zmiksuj 15s/obr. 3.

Krok 3

Dodaj miód i uzupełnij całość wodą aż uzyskach łącznie 500g dodając do wagi owoców wodę. Teraz zagotuj wszystko 8min/100C/obr. 2

Krok 4

Dodaj do naczynia miksującego mieszankę orzechów, płatki owsiane i mieszaj 15s/obroty wsteczne/obr. 2

Krok 5

Przygotuj nieprzywierającą foremkę do pieczenia. Za pomocą kopystki przełóż całą masę do foremki, rozsmaruj płasko i piecz przez ok 45 minut aż wszystko zrobi się lekko rumiane i sklejone. Wystudź i pokrój na mniejsze batoniki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałe jako zdrowa i słodka przekąska w ciągu dnia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowy batonDomowy baton

Oto batony, które każdemu sceptykowi przywrócą wiarę w to, że słodka przekąska nie musi być grzechem i porcją wątpliwej jakości składników, których lepiej unikać w jadłospisie. W przepisie na domowe batony energetyczne znajdziecie solidną dawkę świeżych i suszonych owoców, orzechów oraz nasion.

Dla kogo?

Niektórym trudno przychodzi wyeliminowanie z diety słodkości. Okazuje się jednak, że bolesne rozstanie wcale nie jest konieczne. Warunkiem jest użycie do ich zrobienia różnorodnych i wartościowych produktów.

Na jaką okazję?

Domowe batony energetyczne sprawdzą się jako deser lub sposób na urozmaicenie drugiego śniadania. Wspaniale prezentują się w pudełku śniadaniowym – nie zapomnijcie o nich, wychodząc z domu.

Czy wiesz, że?

Po wystygnięciu i pokrojeniu batony z suszonych owoców i orzechów przechowujcie w szczelnym pojemniku.

Dla urozmaicenia:

Wiórki kokosowe zapewnią domowym batonom przyjemny aromat. Miód można zastąpić syropem z agawy.