
Składniki
250 gramów
250 gramów
250 mililitrów
1 łyżeczka
2 łyżeczki
35 gramów
10 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie krakersów zacznij od wyrobienia ciasta. Przygotuj dużą miskę lub dowolne miksujące narzędzie, np. robot kuchenny. Do naczynia wlej 250 mililitrów wody (tyle mieści się w przeciętnej szklance). Dosyp po 250 gramów mąki pszennej i żytniej, a także 35 gramów pokruszonych drożdży, 10 gramów soli morskiej, łyżkę miodu oraz 2 łyżeczki Przyprawy w Minikostkach Czosnek Knorr. Wyrabiaj ciasto przez około 2 minuty.
Krok 2
Teraz dodaj do ciasta wszystkie składniki typu „superfoods”: po łyżce maku, siemienia lnianego, sezamu oraz nasion chia. Wyrabiaj ciasto przez 1-2 minuty. Zwróć uwagę na to, aby wszystkie składniki równomiernie się z nim połączyły.
Krok 3
Wyjmij ciasto z naczynia, w którym je wyrabiasz. Weź je w dłonie i zagnieć jeszcze przez chwilę, a następnie przełóż do miski. Zakryj ją folią spożywczą i odstaw na 20 minut.
Krok 4
Przygotuj się do pieczenia krakersów – rozgrzej piekarnik do 190°C w trybie góra-dół. Blachę, na której rozłożysz ciasto, podsyp mąką. Tymczasem przygotuj wałek i stolnicę, a potem przełóż na nią ciasto z miski. Rozwałkuj je cienko (na około 2 mm). W razie konieczności możesz podsypać ciasto mąką, żeby nie przyklejało się do wałka. Przełóż rozwałkowane ciasto na blachę.
Krok 5
Posyp ciasto z wierzchu suszonym oregano i Przyprawą Czosnek Knorr. Ugnieć ciasto z wierzchu płaską częścią dłoni – dzięki temu przyprawy będą się go lepiej trzymać. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez około 25 minut. Krakersy możesz pokroić lub połamać w dłoniach na dowolne kawałki.

Dobra rada:
Podawaj krakersy z superfoods jako zamiennik pieczywa lub lekką przekąskę w ciągu dnia. Jeśli chcesz, możesz użyć do ich przygotowania dowolnych ulubionych ziaren, np. słonecznika lub pestek dyni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krakersy ziołowe z „super foods”
Nie da się ukryć – każdy czasem lubi pochrupać! W tej sytuacji wcale nie trzeba ruszać na wyprawę do sklepu, by zaopatrzyć się w słone przekąski. Czas i energię dużo lepiej zainwestować w zrobienie krakersów ziołowych, wzbogaconych produktami „superfoods”, które najtrafniej opisuje jedno słowo: super!
Dla kogo?
Dla miłośników pieczenia, którzy mają ochotę na coś innego niż słodkie babeczki i ciastka. Wytrawną przekąskę docenią także ci, którym zależy na czasie. Samo przygotowanie ciasta na krakersy ziołowe z „superfoods” zajmuje tylko 10 minut.
Na jaką okazję?
W sam raz do wzięcia na wynos i zjedzenia poza jadalnią. W pracy, w szkole, a może w drodze na kurs tańca? Chrupanie ziołowych krakersów na słono dozwolone jest wszędzie.
Czy wiesz, że?
Terminem superfood opisywane są produkty pochodzenia naturalnego, bogate w składniki odżywcze.
Dla urozmaicenia:
Krakersy ziołowe z „superfoods” na słono podawajcie z hummusem albo pastą z pieczonej dyni. Gęste dipy mile widziane!