Meksykańska czarna fasola przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańska czarna fasola

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

100 gramów

4 łyżki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę opłucz i namocz na noc. Następnego dnia ugotuj ją w tej samej wodzie, gdy będzie już miękka osącz ją, a wywar zachowaj.

Krok 2

Smalec rozgrzej na patelni i dodaj fasolę, rozgnieć widelcem, stopniowo mieszając ją z pozostałym po gotowaniu wywarem, tak aby powstała jednolita papka. Przełóż do miski, ostudź.

Krok 3

Meksykańską czarną fasolę podawaj oprószoną kawałkami białego sera, najlepiej smakuje do chipsów kukurydzianych.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czarną fasolę trzeba najpierw namaczać przez 12 godzin, a później gotować przez około godzinę – najlepiej w tej samej wodzie. Jej smak wynagrodzi ci długi czas oczekiwania!

1

Opinie o przepisie

  • Wiesław Rozbicki

    Wiesław Rozbicki , 15.10.2017

    Żadnych przypraw? Cebuli? Czosnku? Nic? Taka fasolka wodzianka? To jakiś żart.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kanapki z twarożkiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej