Konfitura ze śliwek – powidła z rumem: przepis | Przepisy.pl pixel

Konfitura ze śliwek z rumem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
155 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

457 osób wydrukowało

Pobierz pdf

756 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki umyj, pokrój na pół i usuń pestki.

Konfitura ze śliwek z rumem - Krok 1

Krok 2

Wrzuć pokrojone śliwki do garnka, dodaj cukier, cynamon, wyciśnięty sok z cytryny, rum. Gotuj na wolnym ogniu 2 godziny.

Konfitura ze śliwek z rumem - Krok 2

Krok 3

Konfiturę nakładamy do wysterelizowanego słoika, na gorąco. Słoik zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Konfitura ze śliwek z rumem - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Izabela Wolińska

    Izabela Wolińska , 06.09.2019

    Trzeba ją pasteryzować chcąc przechowywać dłużej?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Konfitura z jabłek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Konfitura ze śliwek z rumemKonfitura ze śliwek z rumem

Zastanawiałeś się kiedyś, czym pachnie jesień? Korzenne przyprawy, miód, napar z ziołowych herbat, aromat pieczonych owoców i ciast, a także przetworów! Polska złota jesień już w pełni, dlatego czas rozpocząć przygotowywania na zimę. Od czego zacząć? My Ci pomożemy! Już dziś przygotuj w swoim domu konfiturę ze śliwek i z rumem. Jedno jest pewne – nie pożałujesz tego wyboru!

Dla kogo?

Jeśli lubisz nietypowe i niestandardowe połączenia w kuchni, ten przepis jest dla Ciebie! Smak rumu z dodatkiem owoców. Brzmi wybornie, prawda?

Na jaką okazję?

Konfitura ze śliwek i z rumem urozmaici każdy deser, a także będzie smakowitym rarytasem w czasie największych mrozów.

Dla urozmaicenia:

Do konfitury ze śliwek możesz dodać także nieco kardamonu i goździków. Czujesz już ten aromat?