Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem
łatwe
83 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Słoiki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut , aby były idealnie czyste.

Krok 2
Imbir obierz zetrzyj na tarce, igiełki rozmarynu drobno pokrój, cytrynę sparz wrzątkiem przekrój na cztery części usuń pestki a owoc pokrój w cienkie plasterki. Brzoskwinie delikatnie wykrój od strony szypułki z drugiej strony natnij na krzyż. Brzoskwinie umieść w we wrzątku na 5-10 sekund, a następnie obierz ze skóry rozetnij na pół usuń pestkę miąższ pokrój w kosteczkę.

Krok 3
Owoce razem z ksylitolem, imbirem, skórka z cytryny umieść w szerokim garnku smaż na wolnym ogniu często mieszając około 60 minut – jeśli owoce są bardzo soczyste smaż nawet 90 minut. Na sam koniec dodaj do owoców posiekany rozmaryn smaż jeszcze 10 minut

Krok 4
Gorącym jeszcze dżemem napełnij słoiczki pozostawiając tylko około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika. Słoiki mocno zakręć, ustaw do góry dnem pozostaw do wystygnięcia.


Dobra rada:
Do dżemów możesz dodać zamiast ksylitoli cukier z pektyna skróci to czas gotowania nawet o 80%.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem
Masz ochotę na coś słodkiego? A co powiesz na dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem? Baw się smakami i twórz różnorodne kompozycje! Złociste owoce idealnie wpisują się w klimat jesieni.
Dla kogo?
Dla wszystkich łasuchów i nie tylko! Słodycz brzoskwiniowego dżemu z imbirem i rozmarynem zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Tego typu przysmak sprawdzi się w formie śniadania czy szybkiej przekąski, np. z pieczywem, a także jako deser.
Czy wiesz, że?
Z pestek brzoskwiń przygotowuje się olej o zapachu migdałów, który wykorzystuje się do masażów relaksujących.
Dla urozmaicenia:
Do dżemu z brzoskwiń, imbiru i rozmarynu możesz dodać cukier z pektyną, który skróci czas gotowania o prawie 80%.