Szparagi w sosie - przepis prosty: z jajkami | Przepisy.pl pixel

Szparagi z sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

126

heart
441 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

966 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2307 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 pęczki

3 sztuki

1 sztuka

250 mililitrów

1 łyżeczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, resztę szparagów obierz. W garnku nastaw doprawioną solą i cukrem wodę. Gdy woda zacznie się gotować, włóż do niej szparagi, gotuj zielone około 4 minut, a białe około 6 minut.

Krok 2

Przygotuj sos: będziesz potrzebował trzepaczkę, garnek i metalową miskę o średnicy nieco większej niż garnek.

Krok 3

Klarowane masło rozgrzej do temperatury około 60 stopni. Ma być ciepłe, nie gorące. W odpowiednim garnku zagotuj wodę. Do miski wbij żółtko jajek, dodaj cukier , kostkę rosołową, sok z cytryny. Miskę umieść na garnku, w kąpieli parowej. Powoli dodając masło, ucieraj je energicznie mieszając z żółtkami. Kontroluj przy tym temperaturę, gdyż w zbyt wysokiej jajka się po prostu zetną.

Krok 4

Masło dodawaj do momentu, aż sos stanie się puszysty i zgęstnieje. Przełóż go wtedy do miski, dopraw białym pieprzem. Ugotowane szparagi podawaj polane sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby sos był nieco bardziej wyrazisty możesz do niego dodać łyżeczkę musztardy Dijon.

1

Opinie o przepisie

  • Sabina Wieczorek

    Sabina Wieczorek , 30.06.2021

    TAK ! Szparagi, zwłaszcza te zielone mają bardzo delikatne końcówki. Aby zachować ich pyszny smak oraz jędrność polecam gotować to szlachetne warzywo w wysokim garnku, w pozycji pionowej. Najlepiej aby same końcówki nie były zanurzone w wodzie, a gotowały się jedynie pod wpływem pary wodnej !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi z sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi z sosemSzparagi z sosem

Szparagi i sos holenderski to połączenie bardzo klasyczne. Te delikatne warzywa nie wymagają wielu dodatków, by smakować dobrze. Przygotuj je zatem tak, by podkreślić ich smak i zaserwować np. na wegetariańską kolację. Na początek wypłucz szparagi i odetnij ich twarde części (białe szparagi dodatkowo obierz). Zielone nie wymagają obierania, zwłaszcza cienkie i młode. Zrób to tylko wtedy, jeśli Twoje szparagi są dość grube. Następnie je ugotuj. Najlepszy efekt uzyskasz, jeśli włożysz warzywa do wody pionowo, z główkami wystającymi nad wrzątkiem. Są one delikatniejsze niż łodygi, więc zmiękną pod wpływem ciepła. Wyjmij je, kiedy będą al dente i zahartuj zimną wodą. Inaczej, pod wpływem ciepła, będą robiły się coraz bardziej miękkie. Dobrym sposobem na przyrządzenie szparagów jest też gotowanie na parze. Przygotuj sos, ucierając żółtka jaj na parze. Stopniowo dodawaj tłuszcz, pilnując temperatury. Polej nim szparagi. Tak przygotowane warzywa z sosem holenderskim do świetny sposób na wegetariańskie danie.