
Składniki
0.5 kilograma
2 szklanki
4 łyżki
5 łyżek
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi oczyść odłamując zdrewniałe końce.

Krok 2
Blanszuj wrzucając je do wrzątku na ok. 2 minuty a następnie wystudź w wodzie z lodem także przez 2 minuty, odsącz.

Krok 3
Pieczarki pokrój w plastry i polej sosem zrobionym z oliwy, wody, soku z cytryny, soli i pieprzu.

Krok 4
Szparagi skrop oliwą, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w piekarniku (180 °C / 8-10 minut). Wyjmij z piekarnika i posyp startym cheddarem.

Krok 5
Ponownie zapiecz, aż ser się rozpuści i przyrumieni – ok. 3 minut. Podawaj z sałatką z pieczarek.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szparagi zapiekane pod serem
Pora na recepturę, która nie może ujść Twoje uwadze. Co to takiego? To przepis na szparagi zapiekane pod serem! Wykorzystaj sezon na szparagi i ciesz się smakiem tego wykwintnego przysmaku. Czas start!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników zielonych warzyw. Bez szparagów w sezonie wiosenno-letnim ani rusz!
Na jaką okazję?
Zielone szparagi zapiekane pod serem sprawdzą się jako dodatek do obiadu – np. tego w wersji mięsnej – lub jako efektywna przystawka – w sam raz na randkę!
Czy wiesz, że?
Słowo „szparagi” z języka greckiego oznacza młode pędy. Ich historia sięga już tysiącleci przed naszą erą, kiedy to swoim smakiem podbijały tereny Imperium Rzymskiego. Obecnie największym producentem tych zielonych warzyw są Chiny.
Dla urozmaicenia:
Zapiekane szparagi pod serem równie dobrze komponują się z dodatkiem tartego parmezanu.