Szparagi zapiekane z serem – z piekarnika: zielone | Przepisy.pl pixel

Szparagi zapiekane pod serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
196 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 szklanki

4 łyżki

5 łyżek

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi oczyść odłamując zdrewniałe końce.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 1

Krok 2

Blanszuj wrzucając je do wrzątku na ok. 2 minuty a następnie wystudź w wodzie z lodem także przez 2 minuty, odsącz.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 2

Krok 3

Pieczarki pokrój w plastry i polej sosem zrobionym z oliwy, wody, soku z cytryny, soli i pieprzu.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 3

Krok 4

Szparagi skrop oliwą, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w piekarniku (180 °C / 8-10 minut). Wyjmij z piekarnika i posyp startym cheddarem.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 4

Krok 5

Ponownie zapiecz, aż ser się rozpuści i przyrumieni – ok. 3 minut. Podawaj z sałatką z pieczarek.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • A

    A , 02.04.2023

    Pieczarki mają być surowe?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Iga

    Iga , 12.05.2022

    Jak z tego przypieczonego papieru zdjąć ser i szparagi ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi zapiekane pod seremSzparagi zapiekane pod serem

Pora na recepturę, która nie może ujść Twoje uwadze. Co to takiego? To przepis na szparagi zapiekane pod serem! Wykorzystaj sezon na szparagi i ciesz się smakiem tego wykwintnego przysmaku. Czas start!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników zielonych warzyw. Bez szparagów w sezonie wiosenno-letnim ani rusz!

Na jaką okazję?

Zielone szparagi zapiekane pod serem sprawdzą się jako dodatek do obiadu – np. tego w wersji mięsnej – lub jako efektywna przystawka – w sam raz na randkę!

Czy wiesz, że?

Słowo „szparagi” z języka greckiego oznacza młode pędy. Ich historia sięga już tysiącleci przed naszą erą, kiedy to swoim smakiem podbijały tereny Imperium Rzymskiego. Obecnie największym producentem tych zielonych warzyw są Chiny.

Dla urozmaicenia:

Zapiekane szparagi pod serem równie dobrze komponują się z dodatkiem tartego parmezanu.