Makaron ze szparagami, kurczakiem i pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
387 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

266 osób wydrukowało

Pobierz pdf

373 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

200 gramów

4 sztuki

60 gramów

500 mililitrów

140 gramów

1 pęczek

0.5 pęczka

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski, a szparagi pod kątem w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj. Pieczarki przekrój na pół.

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek, pieczarki i po chwili dodaj mięso.

Krok 3

Następnie dodaj margarynę i szparagi. Całość smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i wlej na patelnię.

Krok 5

Zagotuj sos, dodaj wcześniej ugotowany makaron oraz starty ser.

Krok 6

Zdejmij patelnię z ognia. Całość mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą. Natychmiast podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Maryla

    Maryla , 04.05.2024

    Szybkie, smaczne danie. Dziękuję za przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Makaron 4 sery
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kurczakiem i szparagamiMakaron z kurczakiem i szparagami

Szparagi to warzywa miłości. Wiele osób wierzy, że są skutecznym afrodyzjakiem. Można się o to spierać, pewne jest natomiast to, że smakują wyśmienicie i są niezwykle wykwintnym dodatkiem do dań. Choć sezon na nie trwa dość krótko, czasem pojawiają się w supermarketach również posezonowo. Warto jest polować na nie, a później wykorzystać je do zrobienia kremowego kurczaka z pieczarkami. Wybierz zielone szparagi, ponieważ można je szybciej przygotować, niż białe. Kremowy sos do tego dania stworzysz na bazie ostrego angielskiego sera cheddar, margaryny oraz duszonych szparagów i pieczarek. Nie zapomnij również o makaronie. W tym przepisie polecany jest Rigatoni, który przypomina nieco klasyczne penne. Rigatoni w języku włoskim oznacza pasiasty, sam makaron jest prążkowany. Oczywiście użyć możesz również penne lub innego ulubionego typu makaronu. Kremowy kurczak z pieczarkami i szparagami to wspaniały pomysł na wytworną kolację.