Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

6 szczypt

1 sztuka

250 gramów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj dość drobno. W rondlu rozgrzej olej, zrumień mięso. Dodaj cebulę i czosnek, smaż razem aż się zeszklą. Wlej wino a po chwili bulion rozpuszczony w 1 szklance wody. Duś 15 minut.

Krok 2

Następnie do garnka dosyp suchy makaron, wymieszaj z mięsem i sosem - dolej jeszcze ok. 1 szkl. wody. Duś na małym ogniu aż makaron zmięknie i wchłonie sos - mieszaj często. Gdy makaron będzie już prawie gotowy dodaj sos pieczeniowy i trochę pieprzu - wymieszaj i podduś jeszcze trochę. Podawaj z surówką.

Krok 3

Podczas duszenia dania z makaronem sprawdzaj czy nie trzeba dolać jeszcze płynu - może to być woda albo bulion.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej