Befsztyk Wellington przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Befsztyk Wellington

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
250 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

20 gramów

1 sztuka

200 gramów

6 sztuk

1 sztuka

170 mililitrów

30 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę oczyść tak, aby powstał jeden długi kawałek. Posyp Przyprawą do mięs Knorr i obsmaż na oleju.

Befsztyk Wellington - Krok 1

Krok 2

Pieczarki obierz i pokrój drobno. Zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dołóż pieczarki i smaż, aż będą miękkie i odparuje cały powstały płyn.

Befsztyk Wellington - Krok 2

Krok 3

Szpinak sparz wrzątkiem, listkami obłóż polędwicę.

Befsztyk Wellington - Krok 3

Krok 4

Na płacie ciasta francuskiego ułóż najpierw pieczarki, potem polędwicę.

Befsztyk Wellington - Krok 4

Krok 5

Zawiń ciasto tak, aby powstał zwarty i ścisły rulon. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Befsztyk Wellington - Krok 5

Krok 6

Posmaruj ciasto z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz 20-25 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni. .

Befsztyk Wellington - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Befsztyk Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Befsztyk Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Befsztyk Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Befsztyk Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Befsztyk Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Befsztyk Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Befsztyk Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Befsztyk Wellington - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Roladki po bolońsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Befsztyk WellingtonBefsztyk Wellington

Befsztyk Wellington to soczysta polędwica z pieczarkami zawinięta w delikatne ciasto francuskie. Przygotowanie tej wykwintnej potrawy zajmuje nieco więcej czasu, ale efekty są warte jego poświęcenia. Dzięki przyprawom mięso ma wyrazisty, pikantny smak. Podsmaż je przed pieczeniem, aby zamknąć soki w środku i zachować jego soczystość. Pieczarki z cebulą duś na patelni do miękkości. Aby dodać grzybom wyrazistości, dorzuć do nich odrobinę rozmarynu lub dolej sos sojowy. Liście szpinaku wcześniej sparz. Owiniętą w nie polędwicę ułóż na cieście francuskim posmarowanym pieczarkowo-cebulową masą. Ciasto zawiń w ścisły rulon i odłóż na jakiś czas do lodówki. Przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym jajkiem, aby efektownie zarumieniło się. Befsztyk Wellington serwuj z sosem pieprzowym lub pieczeniowym. Udekoruj go świeżym tymiankiem. Podawaj z sałatką, np. z pomidorów, sałaty lodowej, sera pleśniowego i orzechów. Jeśli zainteresował Cię ten przepis, przygotuj smaczne, eleganckie danie na jego podstawie.