Makaron po florencku - spaghetti: przepis | Przepisy.pl pixel

Spaghetti po florencku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
407 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

481 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 opakowanie

250 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmroź szpinak w garnku lub w kuchence mikrofalowej.

Spaghetti po florencku  - Krok 1

Krok 2

Ugotuj spaghetti al dente w dużej ilości wrzącej i posolonej wody. Następnie zahartuj zimną wodą na durszlaku.

Spaghetti po florencku  - Krok 2

Krok 3

Obierz cebulę oraz czosnek, pokrój je w drobną kostkę. Podduś na gorącym oleju na patelni.

Spaghetti po florencku  - Krok 3

Krok 4

Dodaj szpinak i 50 ml śmietany. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dopraw do smaku, po czym zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.

Spaghetti po florencku  - Krok 4

Krok 5

Wlej na patelnię 250 ml zimnej wody i resztę śmietany. Wsyp zawartość torebki Fix Spaghetti Napoli Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj, nieustannie mieszając.

Spaghetti po florencku  - Krok 5

Krok 6

Połącz spaghetti z sosem oraz szpinakiem, wymieszaj i podawaj.

Spaghetti po florencku  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • Sebastian "BzyQ"

    Sebastian "BzyQ" , 04.01.2023

    Bardzo dobre, robile prawie 1:1 ale oczywiscie zawsze mozna sobie urozmaicac po swojemu ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Анжелика Виецковска

    Анжелика Виецковска , 17.09.2016

    Do takiego szpinaczku z makaronem piers z kurczaka i ser do środka szpinaku mm :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Jak

    Dorota Jak , 17.09.2016

    Szpinak ze wszystkim się świetnie komponuje. Nawet w słodkim cieście.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti po florencku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti po florencku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti po florencku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti po florencku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti po florencku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti po florencku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti po florencku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti po florencku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti po florencku Spaghetti po florencku

Dania na bazie makaronu są potrawami, które smakują każdemu. Zamiast popularnego spaghetti bolognese czy carbonara możesz przygotować jego wersję po florencku, czyli z dodatkiem kremowego sosu pomidorowo-szpinakowego. Szpinak możesz rozmrozić na kilka sposobów – w kuchence mikrofalowej, podgrzewając na suchej patelni na małym ogniu aż wilgoć wyparuje lub przekładając do garnka i odkładając w ciepłe miejsce na kilka godzin. Kluczem do dobrego spaghetti po florencku jest makaron ugotowany al dente, czyli o około jedną – dwie minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu produktu. By sprawdzić, czy jest on już gotowy, należy wyjąć z gotującej się wody jedną nitkę i przegryź. Powinna stawiać delikatny opór pod zębami. Tak ugotowany makaron nie klei się i posiada wyrazistszy smak – wrzuć go do sosu, wymieszaj i gotowe!