Szpinak z boczkiem, śmietaną i pomidorkami | Przepisy.pl pixel

Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
306 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

4 plastry

100 mililitrów

0.5 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.

Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj drobno pokrojoną cebulę.

Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - Krok 2

Krok 3

Teraz dodaj szpinak i smaż 1 minutę.

Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - Krok 3

Krok 4

Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dodaj również pomidorki cherry przekrojone na pół.

Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - Krok 4

Krok 5

Ser blue pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szpinaku. Wszystko duś jeszcze ok. 1-2 minuty i mieszaj, aby ser się lekko rozpuścił. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, posypany posiekaną natką pietruszki. Aby wzbogacić smak potrawy, dodaj odrobinę parmezanu.

Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z jarmużem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blueSzpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue

Sałatka na ciepło to smaczny sposób na przyrządzenie warzyw – wypróbuj to danie w wersji ze szpinakiem, pomidorkami, boczkiem i serem blue. Jeśli używasz świeżych liści szpinaku, najpierw umyj je i pozbaw łodyżek. Równie dobrze sprawdzą się także w wersji mrożonej – wtedy po rozmrożeniu dokładnie odciśnij z nich nadmiar wody. Wędzony boczek pokrój w niezbyt grube paski i podsmaż na rozgrzanej patelni, a gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dorzuć drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj szpinak i smaż przez chwilę. Błyskawiczny sos czosnkowo-serowy połącz z kwaśną śmietaną i zalej nim zawartość patelni. Pomidorki cherry przekrój na połówki i dodaj do szpinaku razem z pokrojonym na niewielkie kawałki serem blue. To dzięki ostatniemu z wymienionych składników danie nabierze wyrazistego smaku. Całość duś do momentu, aż ser się rozpuści. Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue podawaj na ciepło, posypany startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki. Taką sałatkę serwuj na drugie śniadanie, kolację lub jako dodatek do innych dań. Przekonaj się, jakie to łatwe.