Roladki wieprzowe ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki wieprzowe ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
336 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

241 osób wydrukowało

Pobierz pdf

248 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

300 gramów

100 gramów

30 gramów

2 łyżki

50 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

200 mililitrów

0.5 pęczka

3 sztuki

1 łyżeczka

1 gram

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon, zetnij ogon oraz głowę mięsa (pozostaw wyłącznie środkową i równą część). Mięso natnij wzdłuż, nie docinając do końca i rozłóż jak książkę. Przykryj folią plastikową i rozbij tłuczkiem na duży, cienki i równy prostokąt.

Roladki wieprzowe ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekane grzyby, dodaj oczyszczony szpinak i smaż jeszcze przez minutę. Szpinak powinien zachować swój kolor. Dodaj bułkę tartą i wymieszaj farsz.

Roladki wieprzowe ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Mięso posyp Przyprawą do mięs Knorr i rozłóż na przezroczystej folii. Na wierzchu ułóż farsz i przy pomocy folii zwiń ściśle roladkę. Ponownie zwiń mięso w folię aluminiową i na końcach zakręć (jak cukierka). Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, podlej wodą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij mięso, zdejmij folię i delikatnie obsmaż, aby nabrało rumianych kolorów.

Roladki wieprzowe ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Za pomocą okrągłej łyżki do owoców wytnij z obranych ziemniaków małe kulki. Ziemniaczane kulki smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy nabiorą złotego koloru, odłóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W misce wymieszaj bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę oraz sól. Do takiej mieszanki przełóż jeszcze gorące ziemniaki i dokładnie wymieszaj tak, by zioła i przyprawy dokładnie otoczyły kulki.

Roladki wieprzowe ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Do rondelka wsyp cukier. Podgrzewaj do momentu, aż otrzymasz karmel. Następnie wlej wino oraz 50 mililitrów wody. Kiedy płyn zredukuje się o 1/3, dodaj krem balsamiczny i gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje.

Roladki wieprzowe ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Od mięsa odetnij końcówki, aby wyrównać powierzchnię. Następnie ukrój pod kątem pierwszy kawałek z roladki, drugi ukrój prosto. Powinienies otrzymać wieżyczki, sterczące skośną stroną do góry.

Roladki wieprzowe ze szpinakiem - Krok 6

Krok 7

Na talerzu, za pomocą łyżki, zrób z sosu kropki, zaczynając od największej, a kończąc na najmniejszej (wystarczy około 5 kropek). Następnie na środku ustaw wieżyczki z mięsa, jedną za drugą. Posyp kuleczkami ziemniaczanymi dookoła.

Roladki wieprzowe ze szpinakiem - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Alicja  Żebiałowicz

    Alicja Żebiałowicz , 13.12.2015

    Świetny pomysł na piękne danie, a ziemniaczki są rewelacyjne! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki wieprzowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki wieprzowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki wieprzowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki wieprzowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki wieprzowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki wieprzowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki wieprzowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki wieprzowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Sałatka z porów
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki wieprzowe ze szpinakiemRoladki wieprzowe ze szpinakiem

Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon, zetnij ogon oraz głowę mięsa (pozostaw wyłącznie środkową i równą część). Mięso natnij wzdłuż, nie docinając do końca i rozłóż jak książkę. Przykryj folią plastikową i rozbij tłuczkiem na duży, cienki i równy prostokąt.