Kurczak pieczony w papryce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak pieczony w papryce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

heart
443 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

407 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie umyj i wysusz. Następnie natrzyj w środku i na zewnątrz przyprawą Knorr oraz mieszanką papryk.

Kurczak pieczony w papryce  - Krok 1

Krok 2

Kurczaka posmaruj dokładnie maślanką i jeszcze raz posyp delikatnie przyprawami. Tak przygotowanego odstaw do marynowania, najlepiej na 12 godzin.

Kurczak pieczony w papryce  - Krok 2

Krok 3

Mięso piecz w brytfance w 160 °C przez 1,5 godziny. Około 20 minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 190 °C. Pieczonego kurczaka możesz podawać jako obiad dla całej rodziny np. z warzywami duszonymi lub na zimno do sałatki.

Kurczak pieczony w papryce  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony w papryce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony w papryce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony w papryce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony w papryce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony w papryce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony w papryce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony w papryce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak pieczony w papryce  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak pieczony w papryce Kurczak pieczony w papryce

Mięso z kurczaka wyjątkowo często gości na polskich stołach. Istnieje wiele sposobów i możliwości jego przyrządzania i podawania. Jeśli ty też jesteś miłośnikiem dań z drobiu, ale wolisz prostsze i niezbyt czasochłonne, ale za to przepyszne, potrawy ten przepis na pewno cię zainteresuje. Jest to propozycja na delikatnego, chrupiącego, kurczaka, który będzie pachnący i ostro-słodki w smaku. Warto się skusić i wypróbować kurczaka w tej wersji. Tajemnica tego dania tkwi w marynacie oraz maślance, którymi naciera się kurczaka. Aby mięso było idealne, dobrze jest pozostawić je w marynacie, w lodówce na 12 godzin. Po tym czasie kurczaka można piec w piekarniku lub na grillu. Tak przyrządzonego kurczaka podawaj na ciepło, jako danie obiadowe z duszonymi warzywami, surówką oraz gotowanymi ziemniakami lub ryżem. Pieczony kurczak doskonale smakuje także na zimno dodany do sałatki na kolację. Palce lizać!