Udka z kurczaka w orzechowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka w orzechowym sosie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
169 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

10 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oprósz przyprawą Knorr, obsmaż na tłuszczu, dodaj pokrojone w paseczki czerwoną paprykę, czerwoną cebulę i imbir

Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - Krok 1

Krok 2

Wszystko razem smaż chwilę. Kurczaka podlej 100 mililitrami wody i duś pod przykryciem 15 minut, aż woda prawie zupełnie odparuje.

Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - Krok 2

Krok 3

Fix wymieszaj z wodą w proporcjach podanych na opakowaniu i zalej nim kurczaka w garnku, gotuj około 3 minut. Udka serwuj na ryżu ugotowanym oddzielnie.

Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - Krok 3
9

Opinie o przepisie

  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo , 06.07.2016

    Ja też tak uważam. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Bykowski

    Andrzej Bykowski , 06.07.2016

    Super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kuśmider

    Andrzej Kuśmider , 16.10.2011

    Ta karkówka bardziej do mnie przemawia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Aga Baranowska

    Agata Aga Baranowska , 16.10.2011

    Ja mam karkówkę w sosie grzybowo-śmietanowym;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kuśmider

    Anna Kuśmider , 15.10.2011

    To chyba pomyłka:-))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kuśmider

    Anna Kuśmider , 15.10.2011

    11 sztuk limonki!!??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Jouibli

    Katarzyna Jouibli , 15.10.2011

    Może wypróbuję w moich nowych garnkach :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anne Anulka Printemps

    Anne Anulka Printemps , 15.10.2011

    Ja się wpisuję:):)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina Mucha

    Karina Mucha , 15.10.2011

    zróbcie mi:D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zielony sznycel
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka w orzechowym sosie Udka z kurczaka w orzechowym sosie

Jeśli lubisz intensywny smak orzechów, koniecznie wypróbuj przepis na udka z kurczaka w sosie orzechowym. Oprócz mięsa, do ich przygotowania potrzebujesz m.in. czerwonej papryki, cebuli, oleju rzepakowego oraz przypraw. Udka oprósz przyprawą do pikantnego kurczaka i podsmaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia, dodaj pokrojoną cebulę, paprykę oraz starty imbir. Całość podlej wodą i duś pod przykryciem do momentu, aż woda zupełnie odparuje. By danie nabrało niepowtarzalnego smaku, zawartość torebki Fix Danie orientalne wymieszaj z wodą i zalej nią kurczaka. Pamiętaj, że oprócz imbiru, mięso możesz także doprawić majerankiem lub ostrą papryką. Gotowe udka posyp aromatycznymi ziołami, m.in. natką pietruszki i kolendry, a także liśćmi świeżej bazylii oraz koperku. Mięso serwuj razem z ugotowanym na sypko ryżem, pieczonymi ziemniakami oraz sałatką ze świeżych warzyw. Jako dodatek doskonale sprawdzi się również świeże pieczywo. Pobierz listę niezbędnych produktów i do dzieła.