
Składniki
6 sztuk
1 opakowanie
500 mililitrów
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Zdejmij skórkę, skrop sokiem z cytryny i dobrze dopraw mięso przyprawą Knorr oraz posiekaną papryczką chilli. Odstaw na około godzinę do lodówki.

Krok 2
W tym czasie na patelnię wlej oliwę. Pokrój cebulę w plastry i dodaj ją na patelnię razem z czosnkiem. Podsmażaj, aż wszystko się zeszkli. Następnie dodaj kurczaka i smaż, aż zrobi się rumiany.

Krok 3
Dodaj sos sojowy i rosół. Duś kurczaka pod przykryciem, aż będzie miękki, około 30 minut.

Krok 4
Gdy mięso będzie już gotowe wyjmij je z sosu. Sos gotuj, aż zgęstnieje. Kurczaka podawaj z sosem i, na przykład z ryżem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Udka z kurczaka w sosie
Ta potrawa łączy w sobie delikatny smak mięsa drobiowego z wyrazistym aromatem sosu. Pikantne udka z kurczaka będą odpowiednie na pyszny obiad, ale również sprawdzą się jako ciepła kolacja. Ich przygotowanie jest bardzo proste: wystarczy, że zastosujesz się do poniższych kroków. Przygotowania rozpocznij od dokładnego oczyszczenia udek. Następnie skrop mięso sokiem z cytryny i obtocz w wyrazistych przyprawach – odpowiednie będą: ostra papryczka chili, pikantna przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany oraz papryka mielona. Czas na pozostałe składniki – cebulę pokrój w plastry i dodaj ją na rozgrzaną patelnię razem z posiekanym drobno czosnkiem. Gdy warzywa będą już miękkie i zeszklone, dodaj przygotowanego wcześniej kurczaka. Smaż do momentu, aż się zarumieni. Po kilku minutach na patelnię wlej wyrazisty sos sojowy i duś w nim mięso pod przykryciem, najlepiej przez kolejne pół godziny. Wyjmij kurczaka, a pozostały sos gotuj, aż zgęstnieje. Tak przygotowane danie serwuj solo lub z dodatkami: ryżem, kaszą lub ziemniakami.