Kurczak w miodzie – chrupiący, pieczony: przepis | Przepisy.pl pixel

Kurczak w miodzie

czyli soczyste mięso na obiad

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
319 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

247 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

5 łyżek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj ketchup Hellmann's, miód oraz przyprawę Knorr.

Krok 2

Kurczaka opłucz, a następnie przetnij wzdłuż na dwie połówki.

Krok 3

Powstałą marynatą natrzyj obie połówki kurczaka i włóż do woreczka do pieczenia.

Krok 4

Woreczek zepnij spinką, nakłuj w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 50 minut.

Krok 5

Po tym czasie woreczek rozetnij i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut, aby skórka stała się chrupiąca. Gotowego kurczaka podawaj z pieczonymi ziemniakami i chrupiącą sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w miodzie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w miodzie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w miodzie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w miodzie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w miodzie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w miodzie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w miodzie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w miodzie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w miodzie Kurczak w miodzie

Do zrobienia kurczaka w miodzie potrzebujesz zaledwie 4 składników! Delikatne drobiowe mięso nabierze wyrazistego smaku dzięki glazurze, a jego skórka będzie złocista i rumiana. Oto prosty przepis na obiad, który z powodzeniem można podawać nawet przy najbardziej uroczystych okazjach. Przekonaj się, że z kurczakiem pieczonym w miodzie zmierzyć się może nawet początkujący szef kuchni, który ma apetyt na wyjątkowo kuszący posiłek.

Dla kogo?

Przepis na kurczaka w miodzie spodoba się kucharzom, którzy cenią minimalizm i wiedzą, że popisowe danie nie zawsze musi wiązać się z długą listą zakupów i potrzebnych składników. W kurczaku pieczonym w miodzie soczyste mięso gra główną rolę, a pozostałe produkty mają być jego uzupełnieniem i wyeksponować drobiowe walory.

Na jaką okazję?

Podaj kurczaka pieczonego z miodem, gdy chcesz zaimponować gościom i podkreślić rangę świątecznego obiadu albo kolacji. Danie prezentuje się fantastycznie, a smakuje jeszcze lepiej! Nie jest skomplikowane w przygotowaniu, więc nie musisz czekać z podaniem kurczaka w miodzie na specjalne wydarzenie. Codzienny obiad też może być wyjątkowy!

Czy wiesz, że?

Jeśli chcesz, by potrawa miała jeszcze bardziej zdecydowany smak, użyj pikantnego ketchupu. Ciekawe walory smakowe kurczakowi z miodem nadają zmielone orzechy włoskie, którymi posypiesz wierzch mięsa po rozcięciu rękawa do pieczenia.

Dla urozmaicenia:

Zastanawiasz się, z czym podawać kurczaka w miodzie? Przepis uzupełnij gotowanymi młodymi ziemniakami lub pieczonymi talarkami. W ramach warzywnego dodatku do kurczaka pieczonego w miodzie świetnie sprawdzą się tarte buraczki.