
Składniki
250 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 szklanki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z kurczaka przełóż do rondla, zalej wodą i dodaj Bulionetkę drobiową Knorr. Gotuj do miękkości po czym schłódź.

Krok 2
Czosnek przeciśnij przez praskę, natkę pietruszki i papryczkę posiekaj.

Krok 3
Mięso z kurczaka obierz z kości i drobno pokrój.

Krok 4
Mięso zmiksuj z czosnkiem, papryką, winiakiem i majonezem. Następnie schłódź i posyp pietruszką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta meksykańska
Pasta meksykańska to pikantna alternatywa dla popularnych dipów. Jej zaletą jest nie tylko wyrazisty smak, ale też gęsta, kremowa konsystencja. Przygotowana na bazie mięsa drobiowego zachowuje jego delikatność, którą uzupełniają składniki, takie jak: czosnek, papryczka chili czy natka pietruszki. Mięso najpierw ugotuj w wodzie z dodatkiem przypraw, a następnie schłodź i pokrój na drobne kawałki. Połącz je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym drobno chili oraz majonezem, a następnie zmiksuj całość. Przed podaniem posyp pastę meksykańską pietruszką lub ozdób koperkiem albo listkami kolendry. Będzie wyśmienita również wtedy, kiedy dodasz do niej zielone oliwki. Serwuj pastę meksykańską z tortillą, świeżą bagietką, macą lub paluszkami z wytrawnego ciasta francuskiego posypanego kminkiem. Możesz przyrządzić tę potrawę także w wersji bezmięsnej. Zamiast kurczaka dodaj wtedy np. smażony ser tofu. Zobacz, jak przygotować pastę meksykańską i podawaj ją z ulubionymi dodatkami. Sprawdzi się na wiele okazji.