Litewska pasta serowa - przepis z majonezem | Przepisy.pl pixel

Pasta litewska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
129 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka przełóż do rondla, zalej wodą i dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj do miękkości, po czym schłódź.

Pasta litewska - Krok 1

Krok 2

Zmiksuj z ketchupem, masłem, sokiem z cytryny, pieprzem i ziarenkami zielonego pieprzu.

Pasta litewska - Krok 2

Krok 3

Jajka ugotuj na twardo, po czym schłódź i obierz.

Pasta litewska - Krok 3

Krok 4

Mięso i jajka przepuść przez maszynkę.

Pasta litewska - Krok 4

Krok 5

Masę wymieszaj z majonezem. Schłódź.

Pasta litewska - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta litewskaPasta litewska

Ten przepis na pastę litewską to świetny sposób na urozmaicenie kolacji – łączy w sobie wyrazisty smak przypraw, połączonych z kurczakiem oraz sokiem z cytryny. Będzie doskonałą alternatywą dla twarożków czy hummusu. Na początek mięso z kurczaka przełóż do garnka, zalej wodą i dodaj bulion. Gotuj do momentu uzyskania pożądanej miękkości i ostudź. W międzyczasie przygotuj jajka na twardo, obierz je i razem z mięsem rozdrobnij za pomocą maszynki do mięsa. Do mieszanki wlej dobrej jakości ketchup, sok z cytryny oraz sugerowane rodzaje pieprzu, wszystko razem dokładnie zmiksuj. Żeby uzyskać bardziej wyrazisty smak, do pasty wsyp odrobinę sproszkowanej papryczki chili lub pieprzu kajeńskiego. Na koniec masę wymieszaj z majonezem, udekoruj gałązką rozmarynu i połówkami pomidorków koktajlowych.

Dla kogo?

Pasta z kurczakiem na kanapki to przykład przepisu, który nie wymaga dużego nakładu pracy. Sprawdzi się więc tym, którzy chcą poświęcić na przygotowanie posiłku maksymalnie jedną godzinę. Jesteś fanem delikatnych, a zarazem wyrazistych smaków? Koniecznie wypróbuj naszą recepturę!

Na jaką okazję?

Jeśli chcesz udoskonalić swoje menu i wzbogacić je o nową pozycję, pasta z kurczakiem na kanapki może być odpowiednim wyborem. Składniki użyte w przepisie zdobędziesz w każdym sklepie spożywczym, a wykonanie nie jest skomplikowane. Do dzieła!

Czy wiesz, że?

Pastę z kurczaka możesz przygotować z podwójnej porcji. Jeśli chcesz zachować jej smak na dłużej, użyć dwukrotnej liczby składników. Dzięki temu zyskasz dodatek do chleba oraz innych potraw na kilka dni.

Dla urozmaicenia:

Pastę litewską serwuj schłodzoną jako dodatek do chrupiącego pieczywa lub aromatycznych grzanek. Sprawdzi się również jako apetyczny dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Wykorzystaj ten przepis przy najbliższej okazji.