Kurczak w panierce z krakersów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w panierce z krakersów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
788 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

251 osób wydrukowało

Pobierz pdf

337 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

50 dekagramów

20 mililitrów

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety pokrój w paski. Zalej jogurtem, przykryj i włóż na 2 godziny do lodówki.

Kurczak w panierce z krakersów - Krok 1

Krok 2

Krakersy pokrusz i obtocz w nich każdy kawałek kurczaka.

Kurczak w panierce z krakersów - Krok 2

Krok 3

Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Kurczak w panierce z krakersów - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy czosnkowy Knorr wymieszaj z majonezem i 2 łyżkami wody, podawaj do gotowej przekąski.

Kurczak w panierce z krakersów - Krok 4
22

Opinie o przepisie

  • Zaneta Kurpyta

    Zaneta Kurpyta , 31.01.2012

    z chipsami ? nie słyszalam ,mmmm : )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiolka Wiolka

    Wiolka Wiolka , 30.01.2012

    A ja polecam z chipsami paprykowymi...Kosmiczny smak :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ciasteczkowapotworzyca.blox.pl

    ciasteczkowapotworzyca.blox.pl , 29.01.2012

    jak zabraknie bułki tartej i krakersy i płatki kukurydziane dobre :)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Buszująca w Smakach

    Buszująca w Smakach , 28.01.2012

    Nigella jest wszędzie:)P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenia Sołtysiak

    Zenia Sołtysiak , 28.01.2012

    muszę wybróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Ławniczak

    Ewelina Ławniczak , 28.01.2012

    przecież to stary, sprawdzony przepis Nigelli Lawson :), zresztą całkiem całkiem dobry :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Perz-Straga

    Jolanta Perz-Straga , 28.01.2012

    te krakersy to ciekawy pomysł

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Janina Moskalczuk

    Nina Janina Moskalczuk , 28.01.2012

    Chyba zrobię wam konkurencje: ja filety z kurczaka, robijam, lekko solę i posypuję "zieloną posypką", którą robię sama, mielone suszone: cebulka, szczypiorek, seler, koper, pietruszka, lubczyk, nac marchewki (makrobiotyczna dieta), pokrzywa, por - w równych ilościach. Nasepnie obsmażam z jednej stron odwracam, podlewam 1 łyżką wody, przykrywam, woda odparuje, lekko sie przyrumieną i jest PYCHOTA!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Śliwińska-Czempiel

    Aga Śliwińska-Czempiel , 28.01.2012

    Przepycha:-) fajnie jak są takie mniejsze kawałki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Skubiszewska-Ryzner

    Natalia Skubiszewska-Ryzner , 28.01.2012

    Jest pyszne :) Już próbowałam w Sylwestra :D Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Przybylska

    Jolanta Przybylska , 28.01.2012

    To jest bardzo smaczne! ale wolę mój przepis na rybkę.Leszcza faszeruję warzywami(marchew,pietruszka,por,cebuta,czosnek),posypuję przyprawą do ryb i zawijam w folię aluminiową ,albo piekę na grilu(latem) ,a zimą w piekarniku,,pyszne!!! polecam i życzę smacznego:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Król

    Łukasz Król , 28.01.2012

    świetny pomysł!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia KaEs

    Asia KaEs , 28.01.2012

    oooo, robilam takiego na http://www.JedzonkoMalucha.pl :) Pyszny...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Wieczorek Hamerlak

    Jolanta Wieczorek Hamerlak , 28.01.2012

    chyba dzis to wypóbuje na wieczorne przekąski :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Karbowniczek

    Malgorzata Karbowniczek , 28.01.2012

    mniam mniam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krysia Marysia

    Krysia Marysia , 28.01.2012

    U mnie kurczak morelowy:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Cichocka

    Jola Cichocka , 28.01.2012

    o zawsze cos innego niz zwykly kurczak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Podlińska-Mądry

    Marlena Podlińska-Mądry , 28.01.2012

    robiłam! pycha! :D tylko trochę dłużej moczyłam w jogurcie <mniam>

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Hulewicz

    Agnieszka Hulewicz , 28.01.2012

    a nadaja sie takie ala kakersy co ostatnio weszly.. nie pamietam dokladnie nazwy ale tv leciala reklama ze rozne smaki maja.. sun cos tam :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Kozłowska

    Ola Kozłowska , 28.01.2012

    Druga ;D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Walentyna

    Ela Walentyna , 28.01.2012

    warto spróbować ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Karczewski

    Wojciech Karczewski , 28.01.2012

    Pierwszy;-))

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w panierce z krakersów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w panierce z krakersów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w panierce z krakersów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w panierce z krakersów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w panierce z krakersów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w panierce z krakersów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w panierce z krakersów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w panierce z krakersów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w panierce z krakersówKurczak w panierce z krakersów

Kurczak w panierce z krakersów to danie dla osób lubiących mięso przyrządzone na ostro. Jego zaletą jest prostota w przygotowaniu i to, że nie wymaga ono użycia wielu składników. Zacznij od przyrządzenia kurczaka, którego trzeba pozostawić na jakiś czas w lodówce w jogurtowej marynacie. Zamiast popularnej panierki z mąki i tartej bułki, użyj pokruszonych krakersów. Wybierz takie, których smak najbardziej lubisz, mogą być bardziej lub mniej pikantne. Mięso pokrojone na cienkie paski obtocz w drobno pokruszonych krakersach. Takie niewielkie porcje dobrze sprawdzą się jako chrupiąca przekąska na przyjęciu. Piecz je ułożone na blaszce, aż mięso zmięknie, a panierka uzyska złocisty kolor. Jako dodatek do tak przygotowanych kawałków kurczaka, dobrze pasuje czosnkowy sos o gładkiej konsystencji, który przygotujesz z majonezu i odrobiny wody. Gotowe porcje, przyozdobione pomidorkami koktajlowymi i liśćmi rukoli lub roszponki, podawaj z sosem w osobnej miseczce. Świetnym uzupełnieniem kurczaka w krakersach będą frytki i opiekane ziemniaki.