Zupa borowikowa w dwóch kolorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa borowikowa w dwóch kolorach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
201 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

100 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz, umyj i wrzuć do garnka. Dodaj mięso i zalej około litrem zimnej wody.

Zupa borowikowa w dwóch kolorach  - Krok 1

Krok 2

Następnie doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy. Gotuj całość około 60 minut, aż wywar nabierze aromatu i smaku.

Zupa borowikowa w dwóch kolorach  - Krok 2

Krok 3

Do powstałego wywaru dodaj zupę borowikową Knorr. Całość dopraw dwiema łyżkami koniaku i jeszcze chwilę gotuj, aby alkohol odparował.

Zupa borowikowa w dwóch kolorach  - Krok 3

Krok 4

Podziel gotową zupę na dwie części. Do jednej części dodaj śmietanę, a drugą pozostaw tak jak jest. Wlej obie zupy jednocześnie do talerza, starając się, aby nie wymieszały się ze sobą. Dla wygody wykorzystaj do nalania zup dwa rondelki z dzióbkiem. Podawaj zupę posypaną groszkiem ptysiowym.

Zupa borowikowa w dwóch kolorach  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa borowikowa w dwóch kolorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa borowikowa w dwóch kolorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa borowikowa w dwóch kolorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa borowikowa w dwóch kolorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa borowikowa w dwóch kolorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa borowikowa w dwóch kolorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa borowikowa w dwóch kolorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa borowikowa w dwóch kolorach  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa borowikowa w dwóch kolorach Zupa borowikowa w dwóch kolorach

Zupa borowikowa w dwóch kolorach to doskonała propozycja dania obiadowego. Możesz ją podać zarówno na co dzień, jak i od święta. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. kurczaka, torebki z kremową zupą oraz warzyw (marchwi, pietruszki, selera i cebuli). Obrane warzywa oraz mięso zalej litrem zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Nie zapomnij również o aromatycznych ziołach i przyprawach, takich jak: liść laurowy, ziele angielskie, bazylia, lubczyk czy ziarenka czarnego pieprzu. Pod koniec, do powstałego wywaru wsyp zawartość torebki z zupą borowikową i dokładnie wymieszaj. Gotową potrawę podziel na dwie części (do jednej z nich dodaj śmietanę), po czym wlej obie zupy jednocześnie do talerza. Staraj się, aby podczas wlewania zupy się nie wymieszały. Gotowe danie posyp groszkiem ptysiowym lub kawałkami chrupiących grzanek. Jako dodatek doskonale sprawdzi się także drobno posiekana natka pietruszki czy koperek. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj kremową zupę borowikową.