Kurczak po szanghajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po szanghajsku

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
57 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

220 gramów

130 gramów

160 gramów

130 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

1 szklanka

2 szklanki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka, cebulę, marchew i paprykę kroimy w cienkie paseczki. Szklankę ryżu płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy dwiema szklankami wody, lekko solimy i gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę.

Krok 2

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, po minucie dodajemy marchew i paprykę. Dokładnie mieszamy i smażymy na dużym ogniu około 2-3 minut. Warzywa odsuwamy na bok i wrzucamy na patelnię kurczaka. Smażymy ok. 2 minut

Krok 3

Całe danie zalewamy fixem wymieszanym z 200 ml zimnej wody (niepełna szklanka). Mieszamy i wszystko razem gotujemy 2-3 minuty. Podajemy z ryżem i posypujemy świeżą pietruszką oraz sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej