Meksykański czerwony ryż przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykański czerwony ryż

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
860 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

476 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżka

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w nieduże kawałki. Dodaj oliwę, posiekany czosnek, kumin i kolendrę oraz koncentrat pomidorowy. Wsyp przyprawę Knorr i dokładnie całość wymieszaj. Odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Krok 2

Papryki pokrój w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę, a kolendrę posiekaj. Rozgrzej dobrze dużą patelnię, najlepiej teflonową.

Krok 3

Zamarynowane kawałki kurczaka przełóż na patelnię i smaż na dużym ogniu około 8 minut, mieszając co chwilę.

Krok 4

Na patelnię z mięsem dodaj cebulę oraz papryki i smaż 3 minuty.

Krok 5

Następnie wsyp ugotowany ryż i wlej 100 ml wody. Całość dokładnie wymieszaj, zagotuj i dopraw do smaku. Posyp kolendrą. Jeśli lubisz ostre potrawy, do ryżu możesz dodać posiekaną papryczkę chili.

5

Opinie o przepisie

  • Dorota  Moczulska

    Dorota Moczulska , 19.02.2021

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Rendel

    Artur Rendel , 17.01.2021

    + kukurydza, sos czosnkowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Jaśkiewicz

    Krzysztof Jaśkiewicz , 22.01.2020

    wspaniały

    Odpowiedz Odpowiedz
  • małgorzata Pietrzak

    małgorzata Pietrzak , 27.06.2018

    bardzo smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga

    Kinga , 29.06.2017

    pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej