
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj, osusz i rozdziel na ćwiartki. Natrzyj solą i przełóż do natłuszczonej żaroodpornej formy do zapiekania.
Krok 2
Cebulkę i czosnek posiekaj, papryczki oczyść z nasionek i pokrój drobno.
Krok 3
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i potnij na kawałki. Zmiksuj razem z resztą warzyw, dodaj ocet, oliwę i przyprawy.
Krok 4
Tak przygotowanym sosem polej mięso i przykryj wierzch kawałkiem folii aluminiowej . Piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni przez 50-60 minut do czasu, gdy mięso będzie miękkie, a sos wystarczająco gęsty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej