Marchewka na parze – gotowane mini marchewki | Przepisy.pl pixel

Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

4 łyżki

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewki dobrze umyj, skórkę lekko wyszoruj, natkę lekko skróć nie ścinając całej. Marchewki przekrój wzdłuż na mniejsze kawałki i gotuj na parze przez ok. 15 minut. Powinny zmięknąć lecz pozostać jędrne.

Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - Krok 1

Krok 2

Do dużej miski zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z pomarańczy. Orzechy rozkrusz w dłoniach i również dodaj. Wlej miód, olej i dopraw przyprawą Knorr.

Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - Krok 2

Krok 3

Gorące i ugotowane marchewki przełóż natychmiast do miski i wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu jako samodzielne danie wegetariańskie lub dodatek do grillowanych mięs i ryb.

Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania pasuje również sezam i świeża kolendra.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekanGotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan

Marchewka ma niejedną kulinarną twarz. Jest warzywem wyjątkowo popularnym w kuchni polskiej. Pewnie nie wyobrażacie sobie rosołu bez dodatku tego warzywa czy klasycznej sałatki jarzynowej, w której nie byłoby marchewki. Jeśli lubicie jej słodki smak, spróbujcie wzbogacić marchewkę pikantnymi przyprawami, pomarańczą oraz orzechami pekan. Brzmi oryginalnie? I tak jest w istocie! To doskonały pomysł na pyszny dodatek do dań mięsnych lub samodzielną potrawę w wegetariańskim stylu.

Dla kogo?

Pikantne marchewki na parze przypadną do gustu zwolennikom nowoczesnej kuchni roślinnej.

Na jaką okazję?

Marchewki na parze z pomarańczą to doskonała propozycja na obiad – w formie samodzielnego dania lub dodatku do mięsnych potraw.

Czy wiesz, że?

Orzechy pekan pochodzą z drzewa, które spotkacie jedynie w kilku miejscach na świecie. Najliczniej występuje w kilku stanach USA, a także w Meksyku. Drzewa mogą osiągać wysokość nawet 40 metrów, a owocowanie rozpoczynają dopiero po około 10 latach od zasadzenia.

Dla urozmaicenia:

Do pikantnych marchewek możecie dodać sezam i świeżą kolendrę, które wzbogacą smak dania i dodadzą mu orientalnego charakteru.