Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli
łatwe
1170 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 łyżki
4 łyżki
100 gramów
pesto z rukoli:
150 gramów
50 gramów
50 gramów
2 sztuki
0.5 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Ostrym nożem po długości piersi zrobić nacięcie, rodzaj kieszonki. Umieścić w nim suszone pomidory. Możesz spiąć wykałaczkami aby się nie rozpadły.

Krok 2
W misce wymieszać Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr z ketchupem Hellmann's i odrobiną oleju z suszonych pomidorów. W powstałej marynacie obtoczyć piersi z kurczaka. Miskę przykryć odstawić do lodówki na 12 godzin aby przyprawa weszła w głąb mięsa.

Krok 3
Przygotuj pesto z rukoli – w kielichu miksera zmiksuj rukolę, orzeszki pinii, czosnek, parmezan. Całość dopraw do smaku, jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli i sokiem z cytryny.

Krok 4
Piersi grilluj na rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach pod przykryciem, przez około 20 minut. Mięso obracaj co jakiś czas na druga stronę. Grillowane piersi tuż przed podaniem obtocz w przygotowanym wcześniej pesto.


Dobra rada:
W ten sam sposób pesto możesz przygotować z pietruszki czy bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli
Szukasz pomysłu na oryginalny obiad, który zachwyci wszystkich domowników? Przed Tobą wyjątkowa pierś faszerowana suszonymi pomidorami, czyli danie pełne ciekawych połączeń smakowych. W naszej recepturze znajdziesz także wskazówki, jak zrobić aromatyczne pesto z rukoli, którym posmarujesz soczystego kurczaka. Pycha!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników soczystych mięs w różnych odsłonach. Jeżeli należysz do tego grona, to nie czekaj i rozpocznij kulinarne przygotowania. Wykonanie naszej receptury na pierś z kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami zajmie Ci jedynie godzinę, więc nie spędzisz całego dnia na gotowaniu. Do dzieła!
Na jaką okazję?
Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami to danie, którego nie może zabraknąć w uroczystym menu dla odwiedzających Cię gości. Zaserwuj je także na niedzielny obiad w rodzinnym gronie, a wszyscy docenią Twoje kulinarne zdolności.
Czy wiesz, że?
Przepis na pierś z kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami jest naprawdę prosty. Zacznij od wybrania świeżego mięsa, skompletowania listy składników i do dzieła. Piersi z kurczaka umyj i osusz. Ostrym nożem po długości piersi zrobób nacięcie, rodzaj kieszonki. Umieść w nim suszone pomidor i zepnij wykałaczkami.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli chcesz zmodyfikować naszą recepturę, to kurczak faszerowany suszonymi pomidorami doskonale smakuje w towarzystwie pietruszkowego lub bazyliowego pesto. Możesz wymieniać dodatki za każdym razem, a w Twoim menu nigdy nie będzie nudy. Po przygotowaniu dania podziel się z nami opinią w komentarzu.