Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
87 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka Knorr i wstaw na ok. 30 minut do lodówki.

Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - Krok 1

Krok 2

Pomidory, sałatę i pieczarki oczyść. Pomidory i pieczarki pokrój, sałatę porwij na mniejsze części. Kukurydzę odsącz z zalewy. Warzywa włóż do salaterki i lekko wymieszaj.

Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - Krok 2

Krok 3

Na patyczki do szaszłyków nadziej mięso. Szaszłyki usmaż ze wszystkich stron na małym ogniu.

Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Polej nim warzywa.

Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - Krok 4

Krok 5

Rozłóż sałatkę na talerzu, ułóż na niej szaszłyki i posyp posiekanym szczypiorem. Podawaj ze stostowaną bagietką.

Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki wyściełane sałatką warzywnąSzaszłyki wyściełane sałatką warzywną

Szaszłyki to smaczna i szybka w przygotowaniu potrawa, która świetnie sprawdzi się w roli obiadu, kolacji lub przekąski na przyjęciu. Przyrządzić możesz ją na patelni lub w piekarniku, a w sezonie letnim – na ogrodowym grillu. Szaszłyki są bardzo wygodne w jedzeniu nawet w warunkach „polowych” – w można je jeść bez talerzy i sztućców. Doskonale komponować będą się z chrupiącą sałatką warzywną i bagietką. Do ich przygotowania dobrze sprawdzi się drób, baranina, jagnięcina, łopatka wieprzowa oraz udziec z indyka. Mięso najlepiej jest zamarynować dzień przed przygotowaniem, ale jeśli nie masz na to czasu, wystarczy choćby kilkanaście minut. Marynata zawierać może wszystkie twoje ulubione przyprawy, takie jak pieprz, sól, czosnek, tymianek, rozmaryn czy szałwię. Dodać możesz do nich oliwę, sok z cytryny oraz odrobinę alkoholu. Dobrze sprawdzi się tu czerwone wino lub czysta wódka, które sprawią, że mięso nie skruszeje.