Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - drobiowe | Przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
345 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

455 osób wydrukowało

Pobierz pdf

513 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

6 sztuk

10 sztuk

8 sztuk

1 sztuka

5 łyżek

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa pokrój w jednakowej wielkości kawałki – około 2-3 cm.

Krok 2

Kurczaka pokrój w grubą kostkę, wymieszaj z jogurtem, posiekanym czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Dopraw do smaku i odstaw na kilka minut.

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj z oliwą oraz wodą, a następnie połącz go z warzywami.

Krok 4

Na drewniane patyki nabijaj na przemian mięso oraz kawałki warzyw.

Krok 5

Szaszłyki ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia naczynie odkryj. Gotowe szaszłyki podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szaszłyki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczakiem i warzywamiSzaszłyki z kurczakiem i warzywami

Szaszłyki to danie, które pasuje nie tylko na letnie przyjęcia – tak samo dobrze sprawdzi się jako kolorowa przekąska o innej porze roku. Mięso z kurczaka, ze względu na swój delikatny smak, może być przyrządzane na wiele sposobów, zarówno ze słodkimi, słonymi jak i pikantnymi dodatkami. Dobrze będzie komponowało się z cukinią i patisonami. Te warzywa z rodziny dyniowatych są ciekawym składnikiem nie tylko ze względu na smak, ale także atrakcyjny wygląd. Mają charakterystyczny owalny kształt o pofalowanych brzegach i są dostępne w kilku kolorach – od białego, przez żółty i zielony, aż po ciemnofioletowy odcień. Kolejnym składnikiem szaszłyków są pomidorki koktajlowe – czerwone albo żółte, które dodadzą potrawie lekkiej słodyczy. Aby pokrojone mięso z kurczaka uzyskało odpowiedni aromat, zostaw je na co najmniej kilka minut w marynacie przygotowanej z jogurtu, czosnku oraz soku z cytryny. Serwuj szaszłyki z domowymi frytkami albo ziemniakami zapiekanymi z ziołami. Podaj tę kolorową potrawę na najbliższą okazję.