Szaszłyki z polędwicy wieprzowej i boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki

Autor: Mariola

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę pokroić w kostkę i posypać przyprawami. Odstawić na godzinę.

Krok 2

Boczek pokroić w kostkę i posypać przyprawami. Odstawić na godzinę.

Krok 3

Cebulę pokroić w grube plastry.

Krok 4

Na patyczki nabić na przemian polędwicę, boczek i cebulę. Grillować wedle upodobania ale zawsze do miękkości mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki Szaszłyki

Szaszłyki to jedno z popularniejszych dań z grilla, które ma tę zaletę, że można wykonać je nie tylko na ruszcie, ale i w piekarniku. Przyrządzone z polędwicy wieprzowej, boczku i cebuli świetnie smakują z różnymi sosami i dobrze komponują się z sałatkami z surowych warzyw. Co więcej, szaszłyki dają wiele kulinarnych możliwości. Można dodawać do nich bowiem rozmaite warzywa, które grillowane razem z mięsem, nabierają lekko pikantnego, wędzonego smaku. Sprawdzają się w tym przypadku zarówno papryka, cukinia, bakłażan, jak i pieczarki. Szaszłyki dobrze przegryźć ulubionym pieczywem. Można je również przyprawiać według uznania - ulubionymi ziołami, czosnkiem i różnymi zalewami. Proponowana w przepisie przyprawa do gyrosa sprawi, że danie będzie mocno paprykowe i pikantne. Spróbuj zrobić szaszłyki według naszego przepisu i zestaw je ze swoimi ulubionymi grillowymi dodatkami!