Chłodnik ogórkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik ogórkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
1383 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

476 osób wydrukowało

Pobierz pdf

932 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

600 mililitrów

2 sztuki

3 łyżki

115 gramów

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

200 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulion na włoszczyźnie Knorr zagotuj z 200 mililitrami wody. Odstaw do ostygnięcia.

Chłodnik ogórkowy - Krok 1

Krok 2

Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.

Chłodnik ogórkowy - Krok 2

Krok 3

Jogurt wymieszaj dokładnie z bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy.

Chłodnik ogórkowy - Krok 3

Krok 4

Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj.

Chłodnik ogórkowy - Krok 4

Krok 5

Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez około 4 godziny. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami

Chłodnik ogórkowy - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 26.06.2021

    TAK. U mnie mizeria to chłodnik ogórkowy, inaczej jest przygotowywany takowy!!! Mianowicie ogórki na drobno starte do woli, z dodatkiem pieprzu no i soli. Potem do smaku ocet dodany i cukier wsypany a na koniec kubełek kwaśnej śmietany. Wszystko mieszamy koperek dodając, pyszny ogórkowy chłodnik mając!!!! Całość warte tej ogórkowej roboty, aż sama na mizerkę narobiłam sobie ochoty :) SMACZNEGO MAXymalnego!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Do zupy kremu / chłodnika - serek topiony często dodaję, pyszną, kremową konsystencję na talerzu dostaję. Po wierzchu groszek ptysiowy posypuję i z MAX rozkoszą zupkę konsumuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław U.

    Mirosław U. , 22.06.2021

    TAK. Chłodnik to niezbędnik w wakacyjnym czasie. Przepis modyfikuję pod dyktando żony, która na gotowaniu zna się. Ogórki zastępuję awokado, przy czym 2 sztuki miksuję, sok z limonki i garść natki pietruszki do tego wskakuje. Po wierzchu gotowego chłodnika - rzodkiewkę drobno pokrojoną serwuję Mimo że to chłodnik - wybuchowym składnikiem – granatem również posypuję. Pozostałe składniki przepisu zostają w tym teamie, a ja cieszę serce i żołądek … kibicując polskiej drużynie :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 18.06.2021

    TAK. Pewnego upalnego dnia postanowiłam zrobić ten chłodniczej i oczarował mnie ! nawet specjalnie zdobyłam olej z orzechów arachidowych a orzechy włoskie mega podkręcają smaczek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 16.06.2021

    TAK. Pyszny chłodnik ogórkowy się szykuje, kto głodny niechaj się poczęstuje! Ja swój bulion warzywny w zamrażalce trzymam, wyjmuję go, gdy o tym, by ugotować zupkę, sobie przypominam. Ogórki obiorę, w kostkę pokroję śmiało, ale będzie się działo. Śmietanę wymieszam z bulionem, podam posiekaną pietruszkę, czosnek, pokrojone ogórki i olej lniany - mój chłodnik będzie bardzo udany! Chłodnik w lodówce schłodzę, a następnie miską pysznej zupki się nagrodzę! Przed podaniem pietruszką go udekoruje, a teraz niech się każdy częstuje! SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Jakubik

    Zofia Jakubik , 21.06.2018

    prawie tarator

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik ogórkowyChłodnik ogórkowy

Delikatny smak ogórków, wyrazisty aromat czosnku i kopru oraz kwaśny i bardzo gęsty jogurt grecki to główne cechy smacznej zupy, którą przygotujesz szybko i będziesz się nią zajadać w letni dzień. Chłodnik ogórkowy jest jedną z najpopularniejszych potraw tego rodzaju. Przyrządza się go dosłownie w kilkanaście minut, a można podawać na wiele atrakcyjnych sposobów. Będzie nie tylko wstępem do obiadu, ale też doskonałą przekąską podczas przyjęć w ogrodzie. Chłodnik serwuje się posypany orzechami włoskimi i posiekanym koperkiem. Można go także dekorować wstążkami z surowego ogórka, które wykonuje się za pomocą obieraczki do warzyw. Równie efektownie wygląda w ten sam sposób przygotowana marchewka. Jeśli chcesz, aby danie ładnie się prezentowało, podaj je w przezroczystych miskach lub długich, wysokich szklankach (jak do napojów), kładąc na nich nabite na długi patyczek plastry ogórka. W ten sposób zupa będzie bardziej przypominała koktajl i nie będzie wymagała podawania łyżek. Zobacz, jak w bardzo prosty sposób zrobić chłodnik ogórkowy.