Barszcz czysty ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czysty ze śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
187 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

60 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

1 łyżka

2 sztuki

4 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj suszone śliwki przez 5 minut w 4 szklankach wody ze startą skórką z cytryny, goździkami oraz pieprzem.

Barszcz czysty ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Następnie przecedź wywar, dodaj łyżkę miodu i mocno go podgrzej.

Barszcz czysty ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Dodaj Barszcz czerwony ekspresowy Knorr, zaprzestając jednocześnie gotowania.

Barszcz czysty ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Wytnij foremką gwiazdki z ugotowanych ziemniaków i dodaj je do zupy. Przed podaniem możesz także pokroić śliwki w paski i wrzucić je do gotowego barszczu.

Barszcz czysty ze śliwkami - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Kamil Ogiegło

    Kamil Ogiegło , 21.12.2017

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czysty ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czysty ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czysty ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czysty ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czysty ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czysty ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czysty ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czysty ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czysty ze śliwkamiBarszcz czysty ze śliwkami

Barszcz czerwony to zupa znana w każdym polskim domu. Połączona z uszkami kojarzy nam się ze świętami. A może tym razem wypróbujesz inną jej wersję? Tradycyjne potrawy lubimy najbardziej, bo wiążemy z nimi ciepłe i miłe wspomnienia. Jednak kuchnia polska oferuje nam tyle ciekawych rozwiązań, że czasem warto odejść od utartych przepisów i postawić na nowości. Na pewno nie próbowałaś jeszcze barszczu czerwonego ze śliwkami i ziemniakami. A naprawdę warto, bo smakuje pierwszorzędnie. Śliwki same w sobie są słodkie i pachną tak, że od razu mamy na nie ochotę. To też owoc, który kojarzy nam się z jesienią – domowe powidła i dżemy towarzyszą nam przez okres zimnych miesięcy. Wywar ze śliwek, doprawiony goździkami, cytryną i miodem idealnie komponuje się z barszczem czerwonym, który wystarczy wsypać do bulionu i wymieszać. Podany z ziemniakami na pewno rozgrzeje ciebie i twoją rodzinę w chłodne wieczory.