Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
27 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 pęczek

1.5 kilograma

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

1 kilogram

2 litry

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy wywar wołowo-warzywny. Gotujemy przez ok. godzinę rostbef wołowy razem z włoszczyzną i burakami.

Krok 2

W międzyczasie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odcedzamy, obieramy i kroimy w ćwiartki.

Krok 3

Powstały wywar odcedzamy, doprawiamy majerankiem. Dla wzmocnienia buraczkowego smaku dodajemy barszcz czerwony Knorr.

Krok 4

Gotujemy 5 minut i zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką, dodając je stopniowo do zupy, tak aby śmietana się nie zważyła.

Krok 5

Podajemy z ziemniakami i posiekanym szczypiorkiem. Jest to świetna propozycja na Święta Bożego Narodzenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony zabielany z ziemniakamiBarszcz czerwony zabielany z ziemniakami

Barszcz czerwony przygotowany na mięsnym wywarze z rostbefu, zabielony śmietaną i podawany z ziemniakami to propozycja nie tylko na świąteczny obiad – równie dobrze sprawdzi się bowiem na co dzień. Ziemniaki do zupy gotuje się w mundurkach, co sprawia, że mają bardziej intensywny smak. Zupę doprawia się głównie majerankiem – sprawdzą się jednak do niej również inne przyprawy, np. czosnek, ziele angielskie, liść laurowy czy świeży imbir. Całość posypuje się bezpośrednio przed podaniem posiekanym szczypiorkiem. Potrawę serwuje się też często z ziemniaczanym purée z dodatkiem podsmażonej na złoto cebuli. Dobrze komponuje się z nią także gotowane jajko, podzielone na ćwiartki i posypane natką pietruszki. Jeśli chcesz podać zupę jako ciepłą kolację, dołącz do niej grzanki z podsmażonymi grzybami oraz cebulą. W takiej wersji barszcz zabielany z ziemniakami może też zastąpić danie główne podczas obiadu. Koniecznie wypróbuj przepis na tę smaczną zupę i podziel się z nami opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.