Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami
średnie
23 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
1 pęczek
1.5 kilograma
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
1 kilogram
2 litry
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowujemy wywar wołowo-warzywny. Gotujemy przez ok. godzinę rostbef wołowy razem z włoszczyzną i burakami.
Krok 2
W międzyczasie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odcedzamy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
Krok 3
Powstały wywar odcedzamy, doprawiamy majerankiem. Dla wzmocnienia buraczkowego smaku dodajemy barszcz czerwony Knorr.
Krok 4
Gotujemy 5 minut i zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką, dodając je stopniowo do zupy, tak aby śmietana się nie zważyła.
Krok 5
Podajemy z ziemniakami i posiekanym szczypiorkiem. Jest to świetna propozycja na Święta Bożego Narodzenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami
Barszcz czerwony przygotowany na mięsnym wywarze z rostbefu, zabielony śmietaną i podawany z ziemniakami to propozycja nie tylko na świąteczny obiad – równie dobrze sprawdzi się bowiem na co dzień. Ziemniaki do zupy gotuje się w mundurkach, co sprawia, że mają bardziej intensywny smak. Zupę doprawia się głównie majerankiem – sprawdzą się jednak do niej również inne przyprawy, np. czosnek, ziele angielskie, liść laurowy czy świeży imbir. Całość posypuje się bezpośrednio przed podaniem posiekanym szczypiorkiem. Potrawę serwuje się też często z ziemniaczanym purée z dodatkiem podsmażonej na złoto cebuli. Dobrze komponuje się z nią także gotowane jajko, podzielone na ćwiartki i posypane natką pietruszki. Jeśli chcesz podać zupę jako ciepłą kolację, dołącz do niej grzanki z podsmażonymi grzybami oraz cebulą. W takiej wersji barszcz zabielany z ziemniakami może też zastąpić danie główne podczas obiadu. Koniecznie wypróbuj przepis na tę smaczną zupę i podziel się z nami opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.