Barszcz czerwony z boczkiem i ziemniakami | Przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
238 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

0.5 pęczka

150 gramów

3 sztuki

2 sztuki

3 ziarna

3 łyżki

0.5 pęczka

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę pokrój w drobną kostkę, zalej 1,5 l wody i zagotuj.

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem  - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki pokrój w kostkę o boku 1 cm i wraz z przyprawami dodaj do wywaru. Gotuj, aż warzywa zmiękną.

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem  - Krok 2

Krok 3

Wlej śmietanę, wymieszaj i zagotuj zupę.

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem  - Krok 3

Krok 4

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, aż powstaną skwarki.

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem  - Krok 4

Krok 5

Dopraw wywar torebką barszczu czerwonego Knorr i dokładnie wymieszaj.

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem  - Krok 5

Krok 6

Zupę podawaj ze skwarkami i posiekanym koperkiem.

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem  - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Rafał Hard

    Rafał Hard , 14.11.2015

    Uwielbiam wszelkie rodzaje barszczu i sądzę że ten przepis jest także bardzo dobry. Aby był smaczny bardzo ważne jest aby nie było przewodnione tylko intensywny smak. Także tego typu zupa jest zdrowa więc warto ją przyrządzać. Sama robię według takiej receptury http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-barszcz-czerwony/ tylko że dodatki jak najbardziej można modyfikować w zależności od upodobań. Dziękuję za wpis i go także postaram się wypróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem to propozycja dla osób, które lubią zupy o delikatnym, wędzonym posmaku. Dodatek podsmażonego boczku odmienia nieco tę popularną potrawę. Jego połączenie z włoszczyzną, ziemniakami i słodkawymi burakami sprawia, że danie jest wyraziste i smaczne. Podaje się je posypane posiekanym koperkiem, który można też zastąpić natką pietruszki lub zieloną cebulką. Całość doprawia się również często majerankiem, odrobiną świeżego imbiru, rozmarynem, kminem czy kolendrą. Jeśli chcesz, aby barszcz był bardziej pikantny, dodaj do niego czosnek i pieprz ziołowy. Zupa będzie dobrze komponowała się z purée z ziemniaków, ugotowanym jajkiem, kawałkiem mięsa lub świeżym pieczywem. Masz ochotę na coś ciepłego na kolację? Przygotuj smaczny barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem. Słodycz buraków, ostrość boczku i dodająca daniu łagodności śmietana to dobra kompozycja nie tylko na świąteczny stół. Zapoznaj się z przepisem i dowiedz się, jak przygotować tę popularną zupę!