Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryka i boczkiem
łatwe
186 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 łyżki
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczkę oczyść z błon i pokrój w grubą kostkę. Boczek pokrój również w jednakowej wielkości kawałki. Przygotuj marynatę – w misce wymieszaj oliwę, przyprawę do mięs Knorr, dodaj mięso oraz boczek i wymieszaj. Pozostaw na 30 minut w lodówce.
Krok 2
Papryki oraz cebule pokrój w dużą kostkę. Na patyki nadziewaj na przemian: mięso, boczek oraz warzywa.
Krok 3
Gotowe szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, obracając co 2 minuty. Podawaj z chrupiącymi sałatami i pieczonymi ziemniakami.

Dobra rada:
Drewniane patyki namocz wcześniej w zimnej wodzie. Smażąc szaszłyki na grillu, nie będziesz się martwić że spalą się one na ogniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryka i boczkiem
Ciepłe dni zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu i grillowania ze znajomymi lub rodziną. Przy najbliższej okazji wypróbuj przepis na aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryką i boczkiem – smaczny efekt gwarantowany. Rozpocznij od mięsa – polędwiczkę oczyść z błon, umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Pokrój ją razem z boczkiem (najlepiej sprawdzi się wariant wędzony) na średniej wielkości kostki. Następnie obtocz mięso w marynacie, którą skomponujesz z aromatycznej przyprawy do grilla i oliwy. Oryginalny, kontrastujący smak uzyskasz, gdy dodasz do niej odrobinę miodu. Pora na kolejne składniki szaszłyków – warzywa pokrój w kostkę i nabijaj na długie patyczki naprzemiennie z mięsem. Jeszcze lepszy efekt osiągniesz, gdy dołączysz do składników pieczarki. Gotowe szaszłyki grilluj kilka minut, obracając je często, żeby się nie przypaliły. Jak je podawać? Najlepiej smakują serwowane z zapieczonym pieczywem lub ziemniakami oraz pikantnym sosem. Przygotuj je razem z nami. Smacznego!