Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

357 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

mięso:

1 sztuka

80 mililitrów

1 opakowanie

2 sztuki

10 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

salsa ananasowa:

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

80 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój dowolnie na mniejsze części razem z kośćmi i skórą. Te części kurczaka, które są grube, tak jak piersi czy udka, dodatkowo ponacinaj nożem w odstępach co 1 cm.

Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj: ketchup Hellmann's z Przyprawą do grilla Knorr, szalotkę, czosnek, imbir, mielone goździki, cynamon, sos sojowy, posiekaną miętę i bazylię. Wszystko razem zmiksuj w robocie kuchennym na gładką masę. W powstałej marynacie wymieszaj kawałki kurczaka i pozostaw w misce pod przykryciem, w lodówce na następny dzień.

Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - Krok 2

Krok 3

Kawałki kurczaka grilluj na tackach aluminiowych, w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą. Grilluj do momentu gdy kurczak będzie miękki i rumiany.

Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - Krok 3

Krok 4

Salsa ananasowa: obranego ananasa pokrój w drobna kostkę, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, ketchup, oliwę z oliwek, posiekane chilli oraz posiekaną bazylię i miętę. Całość dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki i brązowym cukrem, wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Ciekawym pomysłem jest podanie grillowanego kurczaka w połówce wydrążonego ananasa razem z salsą.

2

Opinie o przepisie

  • Mariusz Bo

    Mariusz Bo , 18.07.2016

    Smacznie wyglada. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Michno

    Iwona Michno , 06.07.2016

    pysznośći <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsąKaraibski kurczak z grilla z ananasową salsą

Egzotyczne potrawy mogą być bardzo proste w przygotowaniu – jeśli chcesz się przekonać, spróbuj karaibskiego kurczaka z grilla z ananasową salsą. Ponieważ w kuchni karaibskiej silne są wpływy z całego świata, jej smaki są urozmaicone. Popularne składniki to m.in. kurczak, wieprzowina, platany, ananasy, banany i kokosy. Zacznij od przygotowania marynaty do mięsa. Przyprawy korzenne, m.in. świeży imbir oraz cynamon, połącz z czosnkiem, sosem sojowym i bardzo pikantnym ketchupem. Dodaj też świeże zioła. Kawałki kurczaka (razem z kośćmi i skórą) dokładnie natrzyj powstałą mieszanką i odłóż do lodówki na noc. Salsę przygotuj tuż przed podaniem, kiedy mięso będzie się już piekło na grillu. Użyj świeżego ananasa, który ma intensywniejszy smak niż wersja z puszki. Przełam jego słodycz dodatkiem chili, a także mięty i bazylii, po czym skrop sokiem z limonki. Podawaj zimny sos do każdej porcji mięsa. Kurczak po karaibsku wspaniale będzie smakował z ryżem, ale doskonały jest także bez dodatków. Spróbuj!