Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
175 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

280 osób wydrukowało

Pobierz pdf

413 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

100 mililitrów

1 łyżka

1 pęczek

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z indyka pokrój wzdłuż na cienkie, długie plastry.

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - Krok 1

Krok 2

W małym garnku podsmaż pokrojoną w kosteczkę szalotkę, dodaj napój kokosowy, Przyprawę do grilla Knorr i ketchup Hellmann's. Wszystko razem gotuj minutę, odstaw na bok do ostygnięcia.

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - Krok 2

Krok 3

W chłodną już marynatę włóż pokrojone piersi z indyka. Odstaw je do zamarynowania na co najmniej 12 godzin.

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - Krok 3

Krok 4

Zmiksuj kolendrę z czosnkiem i sokiem z limonki. Dodaj kmin rzymski. Na paski zamarynowanego mięsa nałóż pastę zmiksowanej kolendry. Paski mięsa zwiń w "ślimaczki" i nadziej po dwie-trzy roladki na patyki do szaszłyków.

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - Krok 4

Krok 5

Gotowe szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, gdy indyk będzie miękki i rumiany.

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz do marynaty dodać łyżkę gotowej przyprawy typu garam masala.

4

Opinie o przepisie

  • Sylwia

    Sylwia , 02.09.2019

    Witam, czym można zastąpić kolendrę?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Janina Kowalska

    Janina Kowalska , 19.05.2017

    w tytule indyk a w punkcie piątym kurczak

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowymPiersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym – skorzystaj koniecznie z tego przepisu, robiąc obiad albo kiedy organizujesz grilla. To smaczne danie o orientalnym smaku będzie bardzo ciekawą alternatywą dla kiełbasek i karkówki. Podaj to aromatyczne danie na przykład z sosem tzatziki, czosnkowym lub z pomidorową salsą. Dobrze będzie smakowało z zieloną sałatą w ziołowym sosie oraz z ryżem. Pokrój mięso w grube paski i przygotuj marynatę z mleczka kokosowego, przypraw oraz łagodnego ketchupu. Kmin rzymski dodawany do pasty dobrze jest najpierw zmielić lub utrzeć w moździerzu. Mleczko kokosowe ma delikatnie słodki smak, możesz więc przełamać go pikantnymi składnikami. Indyka dokładnie natartego marynatą warto wstawić do lodówki nawet na kilkanaście godzin. Do piersi z indyka przygotowanych w ten sposób dodaj na przykład surówkę z kapusty pekińskiej. Koniecznie sprawdź nasz przepis na piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym i podziel się swoją opinią w komentarzu.