
Składniki
1.5 kilograma
4 łyżki
1 łyżka
10 sztuk
10 sztuk
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbasę przekrój wzdłuż na pół i pokrój w kawałki o długości 2 cm.

Krok 2
Cebulkę w łupinach wrzuć na dwie minuty do gotującej się wody, po tym czasie zahartuj ją w zimnej wodzie, obierz i przekrój na cztery części.

Krok 3
Śliwki przekrój na ćwiartki, wcześniej usuń z nich pestki. Boczek pokrój w grubą kostkę o wymiarach centymetr na centymetr.

Krok 4
W misce pomieszaj Przyprawę do grilla Knorr z ketchupem Hellmann's. Przyprawa do grilla nada potrawie odpowiedni smak, natomiast ketchup podczas grillowania skarmelizuje się na powierzchni szaszłyka i powstanie pikantna i chrupiąca glazura. W powstałej marynacie wymieszaj wszystkie składniki.

Krok 5
Zaczynając od cebulki, nadziewaj po kolei wszystkie składniki na patyczki do szaszłyków.

Krok 6
Gotowe szaszłyki grilluj na tacce aluminiowej, na średnio rozgrzanym grillu, przez około 10 minut.


Dobra rada:
W tym przepisie śliwkę można też zastąpić cząstkami jabłka.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z kiełbasy i boczku
Szaszłyki to danie, do którego można wykorzystać niemal każdy gatunek mięsa oraz liczne dodatki, którymi najczęściej są warzywa, a niekiedy też owoce. Przygotowując je, za każdym razem możesz uzyskać inny smak dania. Przekonaj się, jak dobre będą te, przygotowane z kawałków kiełbasy i boczku, z dodatkiem cebuli oraz śliwek. Wszystkie składniki pokrój w grubą kostkę. Cebulę w łupinie podgotuj chwilę i wrzuć do zimnej wody. Zahartowane w ten sposób kawałki nie rozpadną się podczas grillowania. Wybierz cebulę szalotkę, dzięki której szaszłyki zyskają czosnkowy posmak. Do słonego boczku dobrze pasować będą kwaśne odmiany śliwek. Użyj najpopularniejszych węgierek, lub innych o zbliżonym do nich smaku. Dodatkowe walory smakowe szaszłyki zyskają dzięki pikantnej marynacie. Przygotuj ją z przyprawy do grilla wymieszanej z ketchupem. W wysokiej temperaturze zalewa stworzy na powierzchni mięsa i owoców chrupiącą skórkę o wyrazistym smaku. Nadziane na patyczki składniki, po chwili grillowania są gotowe do zjedzenia. Spróbuj!